Jan-Peter Boening/Agentur Zenit/laif

Staatshervorming op zijn Waals: "Charmeoffensief voor paars-groen met geldkwestie op achtergrond"

Het voorstel van de Franstalige partijvoorzitters over een mogelijke staatshervorming moeten we in de eerste plaats zien als een charmeoffensief naar die Vlaams partijen die bereid zijn toe te treden tot een paars-groene coalitie of een regenboogcoalitie. Dat zegt politicoloog Nicolas Bouteca van de Universiteit Gent. Bovendien speelt er volgens hem op de achtergrond ook nog een financiële kwestie mee. 

Paul Magnette (PS), Georges-Louis Bouchez (MR), Rajae Maouane (Ecolo), Maxime Prévot (CDH) en François De Smet (DéFI) zeggen in een gezamenlijk interview met "Le Soir" dat ze voor een nieuwe staatshervorming in 2024 zijn. Die staatshervorming moet volgens hen niet alleen leiden tot meer bevoegdheden voor de regio's, maar óók tot een herfederalisering van een aantal bevoegdheden. Dat laatste is niet bepaald iets dat op steun zal kunnen rekenen van de Vlaams-nationalisten.

Het is een voorstel waarvan men op voorhand weet dat het niet met de N-VA kan worden doorgevoerd

Politicoloog Nicolas Bouteca (Universiteit Gent)

"Ik denk in eerste instantie dat dit een klein charmeoffensief is van een aantal Franstalige partijen naar Vlaamse partijen die eventueel in een soort regenboogcoalitie zouden stappen", zegt Bouteca in "De wereld vandaag", op Radio 1. "Het neemt misschien de oppositie met N-VA die dan zou ontstaan de wind wat uit de zeilen."

De staatshervorming die de Franstalige partijen nu naar voren schuiven, is volgens Bouteca helemaal niet de staatshervorming die de N-VA voorstaat. "De N-VA wil een staatshervorming  waarbij men minder België krijgt", zegt de politicoloog. "Het herfederaliseren of een lichte vorm ervan is eigenlijk België versterken."

"Ik denk niet dat je hiermee de kansen op een regering tussen de PS en de N-VA gaat vergroten", aldus Bouteca. "Het is een voorstel waarvan men op voorhand weet dat het niet met de N-VA kan worden doorgevoerd."

Vanaf 2024 zou de Waalse regering het steeds moeilijker krijgen om haar begroting op orde te krijgen

Politicoloog Nicolas Bouteca (Universiteit Gent)

Maar er is meer. "Op de achtergrond speelt misschien ook wel een geldkwestie. Dit is een constante in het ganse staatshervormingsverhaal." Bouteca verwijst naar de financieringswet en de financiële perikelen van Waalse regering. "De bijzondere financieringswet, die het geld verdeelt tussen de deelstaten, is nu in het voordeel van Wallonië omdat er nog tot 2024 een overgangsregeling geldt die de sputterende Waalse economie een beetje vooruit moet helpen."

Dat de Franstalige partijen 2024 naar voren schuiven als startjaar voor een nieuwe staatshervorming, is volgens hem geen toeval. "Vanaf 2024 zou de Waalse regering het steeds moeilijker krijgen om haar begroting op orde te krijgen."  

Beluister het gesprek met politicoloog Nicolas Bouteca in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Meest gelezen