Zes Brusselse politiezones werken samen voor oudejaarsavond

De zes Brusselse politiezones zullen voor oudejaarsavond samenwerken, onder één commando dat in handen zal zijn van de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) gemeld bij VTM Nieuws. Volgens commissaris Olivier Slosse, woordvoerder van de Brusselse politie, gaat het om een samenwerking zoals die ook plaatsvindt tijdens grote evenementen, bijvoorbeeld bij het bezoek van de Amerikaanse president.

"Een dergelijke samenwerking is wettelijk voorzien en wordt voorzien voor grote evenementen die zich op het grondgebied van meerdere zones afspelen", zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. "Dan organiseren we een communicatie- en coördinatiecentrum waar ook de andere hulpdiensten en de federale politie aan meewerken, zodat de informatie-uitwisseling en het overleg in real time kunnen gebeuren. Het commando ligt in handen van de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene maar de verschillende politiezones blijven wel verantwoordelijk voor wat er zich afspeelt op hun grondgebied."

Van een dergelijk eengemaakt commando is al gebruik gemaakt bij de recente bezoeken van de Amerikaanse presidenten Obama en Trump en de bijeenkomsten van staatshoofden van de NAVO-lidstaten maar het is de eerste maal dat er sprake van is op oudejaarsavond.

"Het gaat duidelijk om een activiteit die zich over het hele grondgebied van de zes zones afspeelt en die we dus in haar geheel willen beheren", aldus nog de politiewoordvoerder.

Lessen getrokken

Volgens minister De Crem zijn er lessen getrokken uit het voorbije jaar, toen de oudejaarsnacht onder meer in Sint-Jans-Molenbeek ontsierd werd door rellen en de Brusselse brandweer bekogeld werd met stenen en vuurwerk. Ook is volgens de minister het aantal agenten dat ingezet wordt, verdubbeld. De Brusselse politie geeft geen commentaar over het aantal mensen dat op het terrein zal aanwezig zijn.

"Er zijn natuurlijk een aantal accenten gelegd en er is bij de organisatie bijvoorbeeld rekening gehouden met de beveiliging van de hulpdiensten", zegt commissaris Slosse. "Sowieso is het aantal mensen dat in de verschillende zones op verlof is, beperkt tot een minimum. Alle anderen zullen aan het werk zijn."

Meest gelezen