"Mijn oma is een oude klimaatzeug": Duitse tv trekt kinderliedje in na protest van oudere generaties

Een liedje van een meisjeskoor, waarin een oma wordt gehekeld die met een 4x4 naar de dokter rijdt, is door de Duitse omroep WDR weer ingetrokken, na protest van ouderen. "Het klimaat mag geen generatieconflict worden," vindt de minister-president van Noordrijn-Westfalen. Duitsland heeft nu ook zijn "OK boomer"-schandaaltje.

In Duitsland wordt de heisa over het omstreden filmpje al "Omagate" genoemd. Waarover gaat het? Het kinderkoor van de openbare omroep WDR had een eigen versie van een oud kinderliedje ingeblikt, met als tekst: "Mijn oma is een oude klimaatzeug". De oma in kwestie rijdt met een SUV naar de dokter. 

Het is fout om jong tegen oud op te zetten

Er stak een storm van protest op tegen het liedje, en WDR heeft het dan ook verwijderd. De baas van de omroep heeft zich verontschuldigd. De minister-president van Noordrijn-Westfalen reageerde erg boos. "Het debat over de beste manier om het klimaat te beschermen wordt door sommigen op de spits gedreven tot een generatieconflict." De video is "stijl- en respectloos voor ouderen en het is fout om jong op te zetten tegen oud," schreef minister-president Armin Laschet op Twitter:

De populaire krant Bild wijdde er een commentaar aan en schreef dat de generatie van de jaren 50 veel heeft gedaan om "een beter, rijker en vredevoller Duitsland na te laten voor haar kinderen en kleinkinderen." En daarmee heeft Duitsland ook zijn "OK boomer"-schandaaltje, waarbij jongeren zich uitspreken tegen de babyboomgeneratie.

“Meine Oma ist ne alte Umweltsau” is gebaseerd op een oud Duits liedje over een oma die met een motor in het kippenhok rijdt. Er is ook een Nederlandse versie: “Mijn oma heeft een onderbroek met kantjes, met kantjes, met kantjes, mijn oma is een heel moderne vrouw...”

Meest gelezen