Videospeler inladen...

Apocalyptische beelden: Australisch kuststadje ingesloten door bosbranden, 4.000 inwoners schuilen op het strand

Bij de bosbranden in Australië is de situatie kritiek rond het kuststadje Mallacoota. Daar proberen zo'n 4.000 à 5.000 mensen te schuilen op het strand, in de haven en op bootjes, nu het vuur door de stad raast. De overheid gaat militaire schepen en helikopters sturen om mensen te evacueren.

De voorbije dagen kregen inwoners van verschillende steden in de buurt de raad om weg te trekken, maar Mallacoota kreeg die raad niet omdat de enige weg naar de stad al te gevaarlijk was. Nu is de stad volledig ingesloten. Inwoners delen spectaculaire beelden op sociale media.

Het lijkt er nacht, omdat de zon niet meer door de rook breekt. "De situatie wordt beschreven als apocalyptisch", vertelt VRT-correspondente Eveline Masco in Australië, in "De ochtend" op Radio 1. "De lucht werd er eerst zwart en daarna helrood."

Het is een brandende, bijtende rook, maar de waterrand lijkt momenteel de meest veilige plek

VRT-correspondente Eveline Masco in Australië

Volgens Masco zijn naar schatting 5.000 mensen naar het strand gevlucht en zijn sommigen zelfs in boten gaan zitten. De bewoners zeggen dat het moeilijk geworden is om te ademen. Ze beschermen zich met mondmaskers en sjaaltjes. "Het is een brandende, bijtende rook, maar de waterrand lijkt momenteel de meest veilige plek." Overal vallen gloeiende uitgebrande brokstukjes op de stad, maar het vuur zelf is voor de inwoners niet te zien. Er zijn luide knallen te horen van gastanks die ontploffen. 

Bekijk hieronder de reeks foto's op Twitter:

Ondanks het feit dat de stroom en communicatielijnen grotendeels platliggen, lijken de inwoners van het stadje wel min of meer veilig te zitten. Dat benadrukt ook de brandweer die ook op het strand aanwezig is en niet van de zijde van de inwoners wijkt. Het vuur is door Mallacoota getrokken, maar doordat de wind is gedraaid, is het wel weggebleven van het strand.

Australisch premier Scott Morrison en minister van Defensie Linda Reynolds hebben intussen beslist om een rist militaire schepen en helikopters in te zetten om bewoners te evacueren en om de brandweer te helpen met het bestrijden van de bosbranden.

Dodelijke slachtoffers

In de buurt van Mallacoota zijn al twee mensen omgekomen. Ze zaten vast in het centrum van Cobargo, waar het vuur enkele historische huizen in het stadscentrum verwoestte.

Eerder op de dag kwam een brandweervrijwilliger om het leven, toen zijn brandweertruck gegrepen werd door een felle wind van een brandhaard. Premier Scott Morrison heeft in een televisietoespraak zijn medeleven uitgesproken met de familie. Hij heeft gebeld met de zwangere weduwe en sprak over "een hartverscheurende situatie".

De bosbranden in het zuidoosten van Australië duren nu al verschillende weken, en hebben meer dan 4 miljoen hectare verwoest, een gebied ter grootte van Japan. Sommige vuurhaarden strekken zich uit over een lengte van 1.000 kilometer. 

Herbeluister hier het gesprek met Eveline Masco in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hier hoe Australiërs in de getroffen regio de branden ervaren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen