AP2006

Onwrikbaar op 1 in "De 1.000 klassiekers": Queen met "Bohemian rhapsody"

“De 1.000 klassiekers” van Radio 2. Ze horen intussen al even onafscheidelijk bij oudejaarsdag als “Bohemian rhapsody” bij de eerste plaats. Geen verrassende winnaar dus, maar Michael Jackson is wel de grote verliezer.

Afgelopen weekend al publiceerde Radio 2 980 van de 1.000 klassiekers online, volledig in de juiste volgorde. Ook de top 20 is sindsdien bekend, maar luisteraars konden tot het laatste moment nog stemmen over welk nummer trots op 1 zou prijken.

Bohemian rhapsody” van Queen bleek uiteindelijk onklopbaar en eindigde sterk op de eerste plaats. Dat is al de negende keer in de 13 edities van “De 1.000 klassiekers”. Queen lijkt wel dé ambassadeur van de muzikale jaren ’70, dat met 13 nummers het sterkst vertegenwoordigde decennium is in de top 20.

Op nummer 2 staat ABBA met “Dancing queen” en de bronzen medaille is voor Elvis Presley met “Suspicious minds”.

Dit is de top 10 van "De 1.000 klassiekers":

Beluister hieronder het winnende nummer, "Bohemian rhapsody" van Queen:

Laat de zon in je hart

Willy Sommers scoort alsmaar beter. In 2013 stond “Laat de zon in je hart” nog op 991, vorig jaar op 21, en nu schittert het nummer op de vierde plaats. De Radio 2-luisteraars hebben de Vlaamse zanger duidelijk in hun hart gesloten.

Zonnige tijden voor “Imagine” van John Lennon: van plaats 33 in 2018 vervolledigt Lennon nu de top 5.  En ook Billy Joel breekt zijn persoonlijk record. Met “Piano man” haalt hij een mooie dertiende plaats in “De 1.000 klassiekers”.

Beluister hieronder "Laat de zon in je hart" van Willy Sommers, sterk op plaats 4:

Beat it, Michael

Een opvallende afwezige in de top 20 is Michael Jackson. Vorig jaar eindigde “Thriller” nog op de derde plaats. Dat nummer staat dit jaar op 62, meteen de hoogste notering voor de artiest. Misschien heeft “Leaving Neverland”, de spraakmakende documentaire over het seksueel misbruik door Jackson die in het voorjaar verscheen, daar wel iets mee te maken.

(Her)beluister hier alle 1.000 klassiekers van Radio 2.

Meest gelezen