Video player inladen...

Boze manifestanten bestormen Amerikaanse ambassade in Bagdad, president Trump beschuldigt Iran

In de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben honderden boze manifestanten de Amerikaanse ambassade aangevallen. Het gaat om pro-Iran-betogers die met de actie willen reageren op een Amerikaanse luchtaanval. De Amerikaanse president Donald Trump zegt op Twitter dat Iran achter de aanval zit. Het Amerikaanse ministerie van Defensie laat extra versterkingen aanrukken om de ambassade te bewaken.

Enkele honderden manifestanten verzamelden aan de Amerikaanse ambassade, in de streng bewaakte "groene zone" in Bagdad. Ze scandeerden leuzen als "Down, down USA" en "Dood aan Amerika" en brachten graffitiboodschappen aan op de muren. Verschillende betogers vernielden bewakingscamera's, braken door een poort van een buitenmuur en konden zo kennelijk op de site van de ambassade geraken. Er was ook sprake van brandstichting en geweerschoten.

De heethoofden zijn evenwel niet aan het hoofdgebouw van de ambassade geraakt. Amerikaanse militairen werden gesignaleerd op de daken van de ambassade om het gebouw te beschermen en er zijn ook Iraakse veiligheidstroepen tussenbeide gekomen met onder meer traangas.

Er is sprake van verschillende gewonden bij de manifestanten. Vanuit de menigte zelf werd ook opgeroepen om de plaats te verlaten om bloedvergieten te voorkomen. "We hebben onze boodschap afgegeven", klinkt het. In de vooravond hebben tientallen betogers tentjes opgeslagen aan de muren van de ambassade. Ze willen er een "sit-in"-protestactie houden.

Persagentschap Reuters meldde aanvankelijk dat de Amerikaanse ambassadeur was geëvacueerd, maar nu blijkt dat de man niet aanwezig was tijdens de aanval wegens een persoonlijke reis. Hij keert nu terug naar de ambassade. De Amerikaanse autoriteiten laten ook weten dat al het personeel veilig is in de ambassade en dat er geen plannen zijn om te evacueren. 

Bekijk hier beelden die een betoger heeft gemaakt in de ambassade (en lees voort onder de video):

Video player inladen...

Trump: "Iran zal verantwoordelijk gehouden worden"

De bestorming van de Amerikaanse ambassade - in de streng bewaakte "groene zone" in Bagdad - is een reactie op een dodelijke Amerikaanse luchtaanval zondag. Die luchtaanval was gericht tegen een kamp van een sjiitische - door Iran gesteunde - militie in Irak en diende als vergeldingsactie voor een raketaanval vorige week waarbij een Amerikaan het leven had gelaten. Bij de luchtaanval werden 25 strijders gedood.

Enkele van die strijders werden vandaag begraven en het is na die begrafenis dat de menigte naar de Amerikaanse ambassade trok. Velen van hen droegen een militie-uniform. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zit Iran achter de aanval op de Amerikaanse ambassade in Irak. "Ze zullen volledig verantwoordelijk worden gehouden", aldus Trump. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen