Video player inladen...

De nieuwe wolf is een wolvin volgens de eerste beelden: vinden zij en wolf August elkaar om te paren? 

De wolf die is gespot in het leefgebied van wolf August, is een wolvin. Dat blijkt uit de eerste beelden, zo melden het Agentschap Natuur en Bos en het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). En dat doet het agentschap dromen van welpjes. In februari is het immers paartijd. 

Dit zijn de foto's:

Boswachters van Natuur en Bos ontdekten enkele weken geleden - na een tip - een reeks pootafdrukken in een natuurgebied in Oudsbergen (Limburg). Aangezien dit in de buurt van het leefgebied van wolf August was, vroegen ze hulp van specialisten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

Die bevestigden het vermoeden dat het hier om pootafdrukken van een wolf ging. Bovendien konden ze zo goed als zeker uitsluiten dat het pootafdrukken van August waren, omdat er een duidelijk verschil is in de grootte van de afdruk.

"Interactie"?

Gisteren zagen boswachters dan beelden van een wolf op een wildcamera. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek bevestigt dat het om een wolvin gaat, dit op basis van de gestalte, de nieuwe pootafdrukken en de locatie. Ze vertoeft in het leefgebied van August.

Het is dus niet uitgesloten dat de wolvin zich daar gaat vestigen en dat de twee "interactie" zullen hebben. Zo zou een nieuwe kans kunnen ontstaan op kleine welpjes in Limburg. Met de paartijd vlak voor de deur (februari) is dat niet helemaal uitgesloten.

De wolvinnen Noëlla en Naya

Minister Demir suggereerde eerder al de naam "Noëlla" voor de nieuwe wolf op sociale media. Het dier werd namelijk "ontdekt" rond kerst.

Bekijk hieronder de journaalreportage (lees verder onder de video):

Video player inladen...

Noëlla is niet de eerste vrouwelijke wolf. Eerder hadden we al Naya die sinds eind 2017 door Nederland zwierf en dan de grens overstak in Belgisch Limburg. Naya werd uiteindelijk het "liefje" van August en raakte zwanger.

Naya verdween echter voor de zomer (2019) van de radar. Het Agenschap Bos en Bos stelde dat de wolvin werd omgebracht. Meer nog: "Ze werd wellicht doodgeschoten door een jager", klonk het toen.

De jachtvereniging Hubertus Vereniging Vlaanderen reageerde verontwaardigd op de beschuldigingen van het Agentschap. Naya zou voor haar dood wél al drie of vier welpjes geworpen hebben. Die zijn waarschijnlijk ook omgekomen, van honger om daarna opgegeten te zijn door een roofdier.

Een drachtige Naya.

Meest gelezen