Drugsteam Verenigde Naties onderschept in 2019 77 ton cocaïne in Latijns-Amerika: 30 ton bedoeld voor Antwerpen

Het drugsbestrijdingsteam van de Verenigde Naties heeft het voorbije jaar 77 ton cocaïne onderschept, afkomstig uit een 15-tal Zuid-Amerikaanse landen. Dat is meer dan de helft meer dan in 2018. Meer dan zestig ton daarvan was bedoeld voor Europa, zo'n dertig ton voor de haven van Antwerpen.

Het zijn opvallend hoge cijfers: in 2019 kon het team van de Verenigde Naties dat drugs en georganiseerde misdaad bestrijdt maar liefst 77 ton cocaïne onderscheppen, afkomstig uit een vijftiental Latijns-Amerikaanse landen. Dat deden ze binnen hun Container Controle Programma (CCP). 63 ton daarvan was bedoeld voor Europa, waarvan 31 ton voor de haven van Antwerpen. 

"Wij willen de drugs het liefst onderscheppen in het land van oorsprong, zoals Brazilië of Peru," verduidelijkt Bob Van den Berghe, drugsexpert bij de Verenigde Naties. "Zo kan de cocaïne niet op de Europese - en dus Belgische - markt terecht komen. Maar het spaart ook capaciteit uit naar België en Europa toe, omdat je geen manschappen moet inzetten om containers te controleren en omdat je de drugs niet moet vernietigen. En tot slot krijg je de informatie rechtstreeks aangeleverd van de landen van oorsprong."

Wij willen de drugs het liefst onderscheppen in het land van oorsprong, zoals Brazilië of Peru

Bob Van den Berghe, Drugsexpert Verenigde Naties

Ter vergelijking: in 2018 onderschepten de diensten 51 ton cocaïne. Dat betekent dat er het voorbije jaar een stijging was van meer dan de helft meer. "Dat zijn hoge cijfers," zegt Van den Berghe. "De productie is meer verfijnd geworden. Soms worden wij dan geconfronteerd met de vraag: is het niet dweilen met de kraan open? Ik denk niet dat dit een oorlog is die we ooit zullen winnen, maar we moeten hem wel voeren."

Ik denk niet dat dit een oorlog is die we ooit zullen winnen, maar we moeten hem wel voeren

Bob Van den Berghe, Drugsexpert Verenigde Naties

Meest gelezen