Videospeler inladen...

Herbeleef de jaarwisseling: zo heeft de wereld 2020 verwelkomd

Het nieuwe jaar is officieel van start gegaan. Wij volgden voor u de feestelijkheden van Samoa tot Antwerpen. Herbeleef hier hoe dat verliep.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Responsible Young Drivers brengen ruim 450 feestvierders naar huis

De Responsible Young Drivers (RYD) hebben tijdens de afgelopen nieuwjaarsnacht in heel België meer dan 450 feestvierders veilig naar huis gebracht in hun eigen wagen. In Vlaanderen alleen ging het om ruim 200 mensen.

De vrijwilligers stonden klaar van middernacht tot 6 uur 's ochtends. In Vlaanderen stonden er 53 vrijwilligers paraat. Zij beschikten over 22 wagens, waarvan voor het eerst enkele elektrische. In totaal werden 93 wagens van feestvierders thuis afgezet, waarvan ongeveer de helft in Antwerpen.

Aan Franstalige zijde voerden de 60 vrijwilligers 85 ritten uit. Zij brachten zo 250 feestvierders naar huis.

Vuurwerkongevallen en ingestort balkon in Brussel

De brandweer is moeten uitrukken voor 75 vuilnisbakken die in brand zijn gestoken en 9 branden in appartementen. Zestien voertuigen zijn beschadigd, waaronder enkele die in de buurt stonden van auto's die in brand zijn gestoken. In Schaarbeek is rond 2 uur een balkon ingestort toen er mensen opzaten. Er vielen daarbij vijf lichtgewonden.

Er moest ook 165 keer uitgerukt worden voor medische hulp, 50 keer naar iemand thuis, terwijl de andere incidenten op de openbare weg plaatsvonden. Door ongevallen met vuurwerk waren er 23 interventies. Tien mensen moeten afgevoerd worden met de ziekenwagen.

Aan de Heysel vonden 60 interventies plaats en moesten 5 mensen afgevoerd worden met de ziekenwagen.

Brusselse politie arresteert meer dan 180 mensen, 1 zwaargewonde

In Brussel noteerde de politie op oudejaarsavond 154 administratieve en 27 gerechtelijke arrestaties. Dat meldt Olivier Slosse, de woordvoerder van de politie Brussel-Elsene. In totaal zijn elf wagens en een scooter in brand gestoken. In het station van Beekkant is iemand levensgevaarlijk gewond geraakt toen hij met een mes werd gestoken.

Videospeler inladen...

Ook twee agenten van de zone Brussel-Zuid zijn lichtgewond geraakt, maar ze konden na verzorging opnieuw aan de slag. Een agent van de zone Brussel-Noord raakte lichtgewond toen hij gebeten werd door een politiehond.

Vuurwerk in Antwerpen verloopt vlekkeloos, elders in de stad wel onrustig

In Antwerpen waren er tienduizenden feestvierders op de Scheldekaaien voor het vuurwerk en om af te tellen naar het nieuwe jaar. Het feest verliep daar zonder problemen. 

Videospeler inladen...

Elders in de stad waren er wel enkele incidenten. Zo heeft een vuurpijl een gokkantoor vernield en is de politie tussenbeide gekomen bij ongeregeldheden in Deurne.

Videospeler inladen...

Bijna 60.000 toeschouwers voor vuurwerk aan Atomium

In Brussel zijn tijdens oudejaar tussen de 50.000 en 60.000 mensen afgezakt naar de Heizel, waar een groot vuurwerk werd georganiseerd aan de voet van het Atomium. Dat blijkt uit een schatting van de politie.

Vorig jaar waren er 57.000 aanwezigen en het jaar voordien 40.000. Toen werd de eerste keer een groot vuurwerk georganiseerd aan het Atomium. De site is opgedeeld in vier grote toegangszones en heeft een capaciteit voor ongeveer 70.000 mensen.

Het feest aan het Atomium op de Heizel startte om 21.30 uur met een dj die de hits van afgelopen jaar en tijdloze dansplaten door elkaar mixte. Om middernacht werd het publiek getrakteerd op vuurwerk en een 18 minuten durende muzikale show. De Brusselse burgemeester Philippe Close was een van de aanwezigen.

Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck

VRT NWS wenst u een gelukkig 2020

De redactie van VRT NWS wenst u een gelukkig Nieuwjaar.

Het nieuwe jaar werd door de VRT feestelijk ingezet door live af te tellen naar het vuurwerk dat afgestoken werd boven de Schelde in Antwerpen: 

Videospeler inladen...

Op alle VRT-radionetten zette nieuwslezer Chris Van den Abeele het nieuwe jaar in met dit nieuwsbulletin:

Aftellen begonnen op Eén

Thuis-acteurs Tine Priem en Raf Jansen tellen op Eén af naar het nieuwe jaar en naar het feestelijke vuurwerk. Om middernacht brengt Eén dan live het vuurwerk dat vijftien minuten lang wordt afgestoken boven de Schelde.

Volg de uitzending live via VRT NU.

Spectaculair licht- en vuurwerkspel bij de hoogste toren van de wereld

Bij de Burj Khalifa in Dubai, de hoogste toren ter wereld, is Nieuwjaar gevierd met een groots licht- en vuurwerkspektakel. 

Videospeler inladen...

Politie Brussel: "Neem geen tassen mee"

De politie van Brussel raadt op Twitter aan om geen tassen mee te nemen als u om middernacht naar het vuurwerk gaat kijken aan het Atomium.

Paus slaat vrouwelijke fan van zich af

Opvallend beeld van de paus : terwijl Franciscus een bezoek bracht aan de kerststal op het Sint-Pietersplein, groette hij een aantal omstanders. 

Maar één vrouw grabbelde de hand van de kerkvorst zo stevig vast, dat de man zich genoodzaakt zag om de vrouw hardhandig van zich af te slaan. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen