Een liggende grijze wolf (archieffoto).
US Fish and Wildlife Service/Public domain

Hoe krijgen de 'Belgische' wolven een naam?

De nieuwe wolvin die in ons land is gesignaleerd, heeft de naam Noëlla gekregen, omdat ze voor het eerst rond Kerstmis gezien werd. Wetenschappers duiden de dieren aan met enkele letters en nummers, maar hoe geraken de wolven aan een naam. Op een behoorlijk informele manier zo blijkt: iemand stelt een naam voor, en als die wordt overgenomen door de media, dan wordt hij voortaan gebruikt.  

Het was Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die de naam Noëlla had voorgesteld op sociale media, en intussen wordt hij door de media algemeen gebruikt. En dus is hij ook de naam van de nieuwkomer geworden en gebruikt ook het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) hem.

Oorspronkelijk stonden de wolven bij het INBO bekend onder enkele letters en nummers: zo was Naya GW680f - de f staat voor female, vrouwtje - en August GW979m - de m staat voor male, mannetje.

August kreeg die code toen een Duits onderzoeksinstituut zijn genetisch materiaal, dat gevonden was op schapen die gedood waren in het Noord-Duitse dorpje Norden, registreerde in de Europese genendatabank die beheerd wordt door het CEWOLF consortium. Dat Central European Wolf consortium is opgericht door zes instituten uit vier Centraal-Europese landen omdat wolven zich nu eenmaal niet veel aantrekken van landsgrenzen: zowel Naya als August zijn vanuit Duitsland door Nederland naar ons land getrokken.

Een wolf en DNA, het logo van CEWOLF.

Naya

De wolvin Naya is een buitenbeentje wat haar naam betreft. Toen ze België binnenkwam, had ze immers al een naam. Een Duitse onderzoeker, Norman Stier, had haar als welpje van zes maanden oud een halsband met een gps-tracker omgedaan, en haar bij die gelegenheid Naya genoemd. Die naam hebben wij dan gewoon overgenomen.

Toen in oktober 2018 de batterij van de gps leeg was, is Norman Stier overigens naar ons land gekomen om Naya tot op zo'n 200 meter te benaderen en dan met een afstandsbediening haar - nu nutteloze - halsband open te klikken. De halsband is dan gerecupereerd om de gps-gegevens, die niet allemaal doorgestuurd worden, nader te kunnen bestuderen en Naya was verlost van het ding. 

Lang heeft ze daar echter niet van kunnen genieten want nadat ze in juni waarschijnlijk bevallen was van welpjes met als vader wolf August, ontbrak sinds juli elk spoor van haar of haar kroost. De cel Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kwam na een lang onderzoek tot de conclusie dat de wolvin en haar welpen kwaadwillig om het leven zijn gebracht. Daarbij werd met een beschuldigende vinger naar de jagers gewezen, die in alle toonaarden ontkenden. 

August, Roger en Noëlla

August kwam net als Naya uit Duitsland maar de Duitse onderzoekers hadden hem enkel laten registreren als GW979m en geen naam gegeven. En dus stelde het INBO in samenwerking met de boswachters van het ANB midden augustus voor de wolf August te noemen, aangezien hij in augustus voor het eerst in het leefgebied van Naya was opgemerkt. 

En ook de wolf die in maart 2018 werd doodgereden in Opoeteren in Limburg, kreeg, postuum weliswaar, een naam van het INBO. Een van de onderzoekers van het instituut was een grote fan van striptekenaar Roger Leloup, en dus werd het Roger. 

Noëlla ten slotte, kreeg zoals gezegd haar naam van minister van Omgeving Zuhal Demir. Die had twee weken geleden voorgesteld de wolvin Noëlla te noemen, omdat het dier voor het eerst rond Kerstmis werd opgemerkt in Vlaanderen. De media en ook het INBO hebben die naam intussen overgenomen en dus is het nu Noëlla. 

Als we de specialisten mogen geloven, en ongetwijfeld mogen we dat, dan eindigt het verhaal zeker niet hier. In Frankrijk en Duitsland verlaten nieuwe overjaarse 'puberwolven' immers nog steeds hun roedel en beginnen aan omzwervingen om een leefgebied te vinden. En het is zo goed als zeker dat er daarbij ook nieuwe wolven Vlaanderen zullen aandoen, zodat er nog nieuwe namen gevonden zullen moeten worden. 

Meest gelezen