Hoe verging het de publiekslievelingen van het laatste Songfestival?

Nederland mag dan wel in mei het jaarlijkse Eurovisiesongfestival hebben gewonnen, toch was het niet Duncan Lawrence die met de meeste punten van de televoters ging lopen. Die eer was weggelegd voor de Noorse inzending die, ondanks het feit dat het trio Keiino met groot gemak het publiek in de indrukwekkende Expo Tel Aviv wist te begeesteren, vrijwel volledig over het hoofd werd gezien door de nationale jury’s, die vooral bestaan uit mensen die een rechtstreekse band met de muziekindustrie hebben. Maar het publiek thuis oordeelde dus anders. "En zo voelen wij ons de echte winnaars", aldus Keiino. Hoe verging het de groep daarna?

Begin maart won Keiino de Noorse selectie met het nummer "Spirit in the sky". De groep, speciaal samengesteld voor de gelegenheid, bestond uit Alexandra Rotan, Tom Hugo en Fred Buljo. Vooral deze laatste viel op door een portie joikzang, de traditionele muziek van het Sami-volk, toe te voegen aan de meezinger. Keiino: "We hebben ons laten inspireren door de strijd die in de geschiedenis gevoerd is voor gelijke rechten, of het nu om afkomst, geslacht, identiteit of seksuele voorkeur ging. Maar dan toegespitst op de Sami-bevolking die jarenlang geen stem had in Noorwegen. Bovendien representeert onze groep 3 minderheden, met Fred als Sami, Tom als homoseksueel en Alexandra als vrouw in de muziekindustrie." (Amnplify, november 2019)

Tom Hugo: "Wees trots op wie je bent en wat je bereikt hebt. Met het lied willen we vieren wat er al allemaal bereikt is voor groepen die voor hun rechten hebben moeten vechten. Tegelijkertijd beseffen we dat niet iedere strijd al gestreden is." (Joy, november 2019)

Maar ondanks de positieve boodschap waren de meningen op zijn zachtst uitgedrukt erg verdeeld. Sommigen zagen een finaleplaats onmiddellijk tot de mogelijkheden, juist omdat het "zo’n typisch Songfestivallied" was, anderen vonden juist om die reden dat het nummer geen potten zou breken in Tel Aviv, met reacties als  "Zo fout dat het grappig is", "Gedateerd en cheesy", "Een kermisact", "Erg truttig en te cliché", "Dertien in een dozijn", "Banaal lied dat opgeleukt moet worden door wat etnisch Sami-gejodel", "Een grote teleurstelling" en "Iets te veel K3".

Ook de gokkantoren hadden weinig vertrouwen in een hoge notering en bleven "Spirit in the sky" een plaats tussen 10 en 15 toewijzen, zelfs na de repetities in de Expo Tel Aviv. Dat terwijl de bookmakers bijna unaniem Duncan Lawrence op de hoogste plaats lieten schitteren.

Maar de bookmakers kregen wat de Noorse inzending betrof ongelijk. Niet zozeer van de nationale jury’s, die "Spirit in the sky" een luttele 40 punten toekenden waardoor het in de onderste regionen van de uitslag terechtkwam. Maar de televoters beloonden de Noren met een eerste plaats en 291 punten, liefst 30 punten meer dan Duncan Lawrence. Het enthousiasme van het publiek in de zaal had duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Noorwegen zou uiteindelijk 6e worden in de einduitslag.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Keiino: "De reacties tijdens het Songfestival waren geweldig. Dat we de meeste stemmen van het publiek kregen, was een droom die uitkwam. Daardoor hebben we het gevoel dat wij het Songfestival gewonnen hebben. Wij zijn een echte popgroep van het volk." (Amnplify)

De groep stelde het puntensysteem waarbij 50 procent wordt toegekend door een professionele jury en 50 procent door een publieksjury na de finale alvast in vraag: "Wat een goed of slecht nummer is, is een erg subjectief gegeven. Daarom is het raar dat een paar mensen, die een jury uitmaken, de helft van de punten mogen geven. Het wordt hoogtijd dat we dat debat opnieuw voeren." (Verdens Gang, mei 2019)

We willen ook andere autochtone culturen onder de aandacht brengen

Voor Keiino brak daarna alvast een drukke periode aan met veel optredens, onder meer in Stockholm, Keulen, Berlijn en Madrid. De groep zakte ook af naar Australië om daar een minitournee te doen. In Noorwegen zelf behaalde "Spirit in the sky" met gemak de hoogste positie in de hitparade.

De groep werd bovendien door het eigen parlement van de Sami aangeduid als ambassadeurs, niet onbelangrijk in het jaar dat de Verenigde Naties uitgeroepen had tot dat van de inheemse talen. Het liet hen makkelijker toe om samenwerkingen met autochtone zangers en zangeressen tot stand te brengen. Die samenwerkingen, onder meer met de Australische groep Electric Fields en de Canadese Inuit-zangeres Charlotte Qamaniq, moeten centraal staan op hun eerste album dat in februari op de markt komt.

Midden november hadden de groepsleden in New York City ook een ontmoeting met Chandra Kalindi Roy Henriksen, hoofd van het Secretariaat van "the United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues". (zie foto hierboven). Keiino: "We hebben ons best gedaan om de Sami-taal en cultuur aan de wereld bekend te maken. Dat willen we ook doen met andere autochtone culturen."

De zaal in de Expo Tel Aviv ging in mei alvast volledig uit de bol voor het trio en ook de Songfestivalkijker kon de Noorse inzending best pruimen. Laat u dus nog één keer meeslepen door het enthousiasme van toen:

Meest gelezen