Nieuwjaarswensen uit de hele wereld op Antwerpse Toren van Babel

De klok rond zijn vandaag, vannacht en morgenvroeg in Antwerpen nieuwjaarswensen in alle talen te horen; een initiatief van stadsdichter Maud Vanhauwaert en een ode aan de veeltaligheid van de stad.

Aftellen naar nieuwjaar in allerlei talen uit alle tijdzones: dat geluid weerklinkt uit de Toren van Babel in Antwerpen. Het bouwwerk van drie verdiepingen uit bamboe staat sinds vorige zomer in het noorden van Antwerpen.  Stadsdichter Maud Vanhauwaert en kunstenaarscollectief Rooftoptiger bouwden de toren om de veeltaligheid van Antwerpen in de spots te zetten, "een ode aan de spraakverwarring" in een stad waar meer dan 400 talen worden gesproken.

In het kader van het festival Wintervuur komt er vandaag en morgen een vervolg: de langste nieuwjaarswens. Naarmate het ergens ter wereld 2020 wordt, krijgen bezoekers het aftellen en de bijhorende wensen te horen in een taal uit de betreffende tijdzone. Om 11 uur was Samoa aan de beurt, daarna de Fiji-eilanden enzovoort. Tot morgenvroeg 11 uur, dan is het aan Hawaï en heeft de hele wereld het nieuwe jaar aangesneden.

Gezocht: Groenlander en Alaskaan

Overigens zoekt het project nog iemand uit Alaska en uit Groenland, om af te tellen en "gelukkig nieuwjaar" te wensen in de eigen taal. Tussen 16 en 20 uur kunt u ook een audiotour volgen doorheen de Toren van Babel. 

Zo klonken de eerste nieuwjaarswensen binnen in de Toren van Babel:

Bekijk hier een reportage over de Toren van Babel uit het Journaal (22 september 2019):

Video player inladen...

Maud Vanhauwaert is aan de laatste weken bezig van haar tweejarige "ambtstermijn" als Antwerpse stadsdichter. Ze is nog van plan om met een klein tafeltje de hort op te gaan en gedichten voor te lezen aan individuele Antwerpenaars. Eind januari geeft ze het stokje door aan haar opvolger, die nog niet bekend is.

Meest gelezen