Video player inladen...

Nieuwjaarszangers trekken weer van deur tot deur: "Elk jaar zie ik er minder komen"

Ook dit jaar trekken er heel wat Nieuwjaarszangers de straat op. Kinderen gaan dan van deur tot in ruil voor snoep. In Putte-Kapellen verwennen ze de zangertjes met pannenkoeken. “Elk jaar zie ik er steeds minder komen. Het lijkt of het nu meer een last is dan een volksgebeuren”, klinkt het daar.

“Nieuwjaarke Zoete, een varken heeft vier voeten…”, het is één van liedjes die je vandaag in in de provincie Antwerpen wel vaker op straat zal horen. Zoals de traditie het voorschrijft, trekken ook deze oudejaarsdag de kinderen van deur tot deur. In ruil voor een liedje krijgen ze dan wat lekkers. En de buit is groot. “Ik heb al chocolade koekjes en verschillende soorten chips en een mengeling aan snoepjes”, klinkt het bij een van de zangertjes.

Achteruitgang?

In Putte-Kapellen worden de Nieuwjaarszangers nog eens extra verwend. Ze krijgen daar pannenkoeken. Dat doen ze daar nu al 25 jaar. “Al merk ik wel dat er minder Nieuwjaarszangers komen”, zegt een van de pannenkoekenbakkers. “Vroeger zaten hier makkelijk 200 kinderen en nu mogen we al blij zijn als er 70 komen. Ik heb het gevoel dat mensen het zingen meer als een last beginnen te ervaren dan als een volksgebeuren en dat is jammer.”

Nieuwjaarszangers In Putte-Kapellen worden er voor de Nieuwjaarszangers elk jaar ook pannenkoeken gebakken

Herbekijk hieronder de journaalreportage:

Video player inladen...

Meest gelezen