AFP or licensors

Spectaculaire ontsnapping: werd oud-Nissan-topman Carlos Ghosn in een instrumentenkist Japan uit gesmokkeld?

Carlos Ghosn, de oud-topman van het autoconcern Nissan-Renault is mogelijk in een koffer van een muziekinstrument Japan uit gesmokkeld. De Libanese tv-zender MTV - niet te verwarren met de Amerikaanse zender - beschrijft het verhaal van een spectaculaire ontsnapping, dat leest als een onwaarschijnlijk Hollywoodscenario.

In afwachting van een groot fraudeproces was Nissan-Renault-topman Carlos Ghosn onder huisarrest geplaatst in de Japanse hoofdstad Tokio. Maar daar is hij op spectaculaire wijze van onder gemuisd. MTV schrijft dat het ontsnappingsscenario uitgedokterd zou zijn door mevrouw Ghosn, die tijdens de ontsnapping in de VS was.

Wat zou er nu gebeurd zijn? Een groep van paramilitairen zou zich voorgedaan hebben als een groep van muzikanten die een kerstconcert kwam spelen in het huis waar Carlos Ghosn verbleef, in een chique wijk van Tokio.

Na het concert zou Ghosn in een grote kist van een muziekinstrument zijn gekropen en zo ongezien het huis zijn uitgesmokkeld, zonder dat bewakingsagenten iets in de gaten kregen. Die kist zou vervolgens naar een lokaal vliegveld zijn gebracht. Ghosn is daar blijkbaar aan boord geraakt van een vliegtuigje. Of dat gebeurde in de instrumentenkist of met valse papieren is nog een vraagteken.

Via Turkije

Dat vliegtuigje is vervolgens van Japan naar de Turkse stad Istanbul gevlogen. Daar zou Ghosn op een privéjet naar Libanon zijn gestapt, waar hij maandag in de vroegte zou zijn geland. Mogelijk had hij geen paspoort nodig, omdat hij naast de Franse ook de Libanese nationaliteit heeft - zijn ouders waren Libanezen.

Pas uren later werd bekend dat Ghosn in Libanon was geland. De Japanse autoriteiten waren compleet verrast, ook al omdat zijn drie paspoorten (een Frans, een Libanees en een Braziliaans) zijn ingetrokken.

Geen uitleveringsverdrag

Een functionaris van het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan persagentschap Reuters gezegd dat Ghosn met een Frans paspoort legaal het land is binnengekomen en dat hij zijn Libanese identiteitsbewijs heeft gebruikt. 

Libanon heeft geen uitleveringsverdrag met Japan. Het is dus onwaarschijnlijk dat het land de man zal uitleveren aan de Japanners. Ghosn werd intussen met alle égards ontvangen door de Libanese autoriteiten.

Intussen heeft Ghosn bevestigd dat hij in Libanon is. "Ik ben niet gevlucht voor berechting, maar ben ontsnapt aan onrecht en politieke vervolging", zegt hij. "Ik kan nu eindelijk vrij communiceren met de media, en kijk ernaar uit om daar volgende week mee te beginnen."

Meest gelezen