Videospeler inladen...

Wim De Vilder in Sydney: "Ik snap nu beter waarom het vuurwerk hier niet wordt afgeblazen"

Nu al, uren van tevoren, zitten duizenden mensen klaar voor het nieuwjaarsvuurwerk in het Australische Sydney, zegt VRT-nieuwsanker Wim De Vilder, die er momenteel op reis is. In totaal worden er een miljoen toeschouwers verwacht. Maar met de vele zware bosbranden die in de regio woeden, is er ook forse kritiek op het vuurwerk. 

Hitte, droogte, felle wind: het zijn de ideale recepten voor de zware bosbranden die nu al erg lang woeden in Australië. Ondanks die grote kopzorgen voor de hulpdiensten besliste de miljoenenstad Sydney al een paar dagen geleden dat het grote vuurwerk, dat de stad zo'n 4 miljoen euro kost, zou doorgaan.

Het leidde tot gemengde reacties. De voorstanders zien dat als een teken van hoop of gewoon als een goede manier om de lokale economie te ondersteunen. Tegenstanders hielden zelfs een petitie tegen het vuurwerk, omdat ze vinden dat die 4 miljoen euro beter besteed zouden kunnen worden: aan hulpverlening bijvoorbeeld of aan ondersteuning van brandweerlui en slachtoffers.

VRT-nieuwsanker Wim De Vilder is momenteel met vakantie in Sydney. In "De ochtend" op Radio 1 vertelt hij hoe druk het momenteel in de stad is. Binnen een paar uur worden er een miljoen toeschouwers verwacht voor het vuurwerk, maar nu al zitten er duizenden mensen klaar. "Dat is een enorme organisatie, verschillende keren het formaat van Rock Werchter of Tomorrowland. Ik begrijp nu een beetje beter waarom de organisatoren het vuurwerk niet kunnen afblazen."

(Lees verder onder de foto)

"Mensen zijn bang"

Vanochtend legde Clover Moore, de burgemeester van Sydney, nog eens alle argumenten op tafel. Zo is er 15 maanden gewerkt aan de organisatie en zijn de meeste uitgaven voor het vuurwerk - voornamelijk voor de veiligheid - al lang gebeurd. Bovendien, zo zegt ze, levert het vuurwerk de lokale economie 130 miljoen dollar op. "Afschaffen zou meer kosten dan het zou opbrengen, zeggen de voorstanders van het vuurwerk", aldus nog De Vilder.

Afschaffen zou meer kosten dan het zou opbrengen, zeggen de voorstanders van het vuurwerk

Wim De Vilder in Sydney, Australië

De stad zelf heeft volgens Moore al 620.000 dollar gedoneerd aan hulporganisaties en zal bij het vuurwerk ook de link projecteren waarlangs mensen giften kunnen doen om die organisaties verder te ondersteunen.

De Vilder merkt wel dat er momenteel geen bijster uitbundige sfeer heerst in Sydney. "Ik ben de voorbije dagen ook buiten Sydney gegaan en daar hoor je geregeld mensen die bang zijn alles te verliezen." De bosbranden zijn ook nog lang niet afgelopen. "Ze worden nog groter: de zomer is nog maar net begonnen en het blijft warm. Mensen zijn bang."

Bekijk hier Wim De Vilder in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Herbeluister hier het gesprek met Wim De Vilder in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen