Videospeler inladen...

Ruim 200 mensen opgepakt tijdens oudejaarsnacht in Brussel, ook in Antwerpen en Luik incidenten

Tijdens de oudejaarsnacht is het in Brussel en Antwerpen op verschillende plaatsen onrustig geweest. De politie van Brussel heeft in totaal meer dan 200 mensen opgepakt. In Antwerpen zijn een 30-tal mensen opgepakt. Daar moest de politie onder meer tussenbeide komen bij ongeregeldheden in Deurne. 

In de binnenstad van Brussel was de politie massaal ingezet om incidenten zoals vorig jaar in Molenbeek te voorkomen. Voor het eerst op oudejaarsavond werkten de zes politiezones onder één commando. Dat gebeurde al eerder bij andere grote evenementen, bijvoorbeeld bij het bezoek van de Amerikaanse president.

Onze reporter volgde de woelige nieuwjaarsnacht in Molenbeek. Bekijk hieronder het verslag uit Het Journaal en leer eronder verder:

Videospeler inladen...

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) waren er lessen getrokken uit het voorbije jaar, toen de oudejaarsnacht onder meer in Sint-Jans-Molenbeek ontsierd werd door rellen en de Brusselse brandweer bekogeld werd met stenen en vuurwerk. Ook was volgens de minister het aantal ingezette agenten verdubbeld.

De grote evenementen in Brussel, zoals het vuurwerk op de Heizel met zo'n 60.000 toeschouwers, zijn zo goed als probleemloos verlopen. Elders in de stad waren er wel verschillende incidenten. In totaal werden 211 mensen opgepakt (185 bestuurlijk en 26 gerechtelijk).

"Geen escalaties"

"Het zijn indrukwekkende cijfers, maar de politie is op verschillende plaatsen snel tussengekomen", zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. "De problemen hebben niet de tijd gekregen om op een plaats te escaleren. We hebben de indruk dat we erin geslaagd zijn te voorkomen dat de situatie ontaardde, zoals vorig jaar. De brandweer heeft in alle veiligheid kunnen werken."

Lees verder onder de reactie van Slosse in video:

Videospeler inladen...

De incidenten waren van uiteenlopende aard. Een 20-tal voertuigen en zo'n 75 vuilnisbakken zijn in brand gestoken. Bij een steekpartij aan het metrostation Beekkant is dan weer een man levensgevaarlijk gewond geraakt. Elders zijn twee agenten in de loop van de avond licht gewond geraakt, maar zij konden hun dienst voortzetten. In Schaarbeek liepen vijf mensen verwondingen op toen het balkon waarop ze stonden instortte.

Volgens woordvoerder Slosse heeft het eengemaakte politiecommando zijn vruchten afgeworpen. Ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) is lovend voor de werking van de politie.

Ook in Antwerpen incidenten

In Antwerpen waren er tienduizenden feestvierders afgezakt naar de Scheldekaaien voor het vuurwerk. Het feest verliep daar zonder problemen. Elders in de stad waren er wel enkele incidenten.

Zo heeft een vuurpijl schade aangericht in een gokkantoor en is de politie tussenbeide gekomen bij ongeregeldheden in Deurne. Meerdere auto's en vuilnisbakken werden in brand gestoken. Ook een advocatenkantoor werd geviseerd. In totaal werden zo'n 30 mensen opgepakt. "Het was al bij al een zeer hectische nacht voor de hulpdiensten", aldus woordvoerder Sven Lommaert.

Lees verder onder de reactie van politie-woordvoerder Lommaert:

Videospeler inladen...

In Luik heeft een groep van een 60-tal mensen tijdens de overgang van oud naar nieuw keet geschopt in enkele wijken. Ze staken vuilnisbakken en enkele auto's in brand, gooiden met stenen en rotjes, een bushokje werd vernield en ook de gevel van een krantenwinkel moest eraan geloven. Er kwamen in totaal 40 agenten ter plaatse. Eén persoon werd tot nu toe opgepakt. Het gerecht is bezig met een onderzoek.

Meest gelezen