Belgisch-Nicaraguaanse Amaya Coppens uitgeroepen tot meest opvallende persoon van Latijns-Amerika

De Belgisch-Nicaraguaanse Amaya Coppens staat op nummer één in een lijst van meest opvallende personen van het afgelopen jaar in Latijns-Amerika. De lijst werd opgesteld door de El País, één van de grootste kranten van Spanje.

Na een bijzonder woelig jaar in Latijns-Amerika heeft El País een top 10 opgesteld van personen die zich er het meest lieten opvallen. En misschien wel het meest opvallende is dat de nummer één van die lijst de 25-jarige dochter van een Belgische vader en een Nicaraguaanse moeder is: Amaya Coppens.

Coppens is in Nicaragua een van de boegbeelden van het (studenten)verzet tegen president Ortega, die met steeds hardere hand optreedt tegen critici van zijn bewind. De studentenleider werd net voor de jaarwisseling vrijgelaten, nadat ze anderhalve maand in de gevangenis had gezeten.

De nummer twee in de lijst van El País is Felipe Alonzo Gómez. Zijn naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar het achtjarige jongetje uit Guatemala kwam in het nieuws nadat hij ruim een jaar geleden op kerstavond was overleden in een Amerikaans detentiecentrum voor migranten. Daar zat het jongetje met zijn vader vast nadat ze de Mexicaans-Amerikaanse grens hadden overgestoken. Het jongetje overleed nadat hij ziek was geworden.

Las Tesis

Verder in de lijst van El País staan nog onder anderen de vrouwen van de feministische groep Las Tesis, uit Chili. Zij werden wereldwijd bekend met hun protestlied “Un violador en tu camino" ("een aanrander op je pad").

De actiegroep bracht het nummer en een bijhorend dansje voor het eerst op 25 november, de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Maar het nummer ging online een eigen leven leiden, en werd in andere landen opgepikt door demonstrerende vrouwen.

Meest gelezen