Video player inladen...

Brandwonden en oogletsels: opnieuw heel wat vuurwerkslachtoffers in Nederlandse ziekenhuizen

Nederlandse ziekenhuizen hebben al veel vuurwerkslachtoffers over de vloer gekregen. Onder de slachtoffers is een driejarig kind, dat gewond raakte toen vuurwerk in zijn kap terechtkwam. In het Oogziekenhuis in Rotterdam spreken ze van een "horrornacht". En in Arnhem zijn twee mensen om het leven gekomen na een brand die mogelijk veroorzaakt werd door vuurwerk.

Wie ooit Nieuwjaar vierde in Nederland weet dat de vuurwerkgekte er nog altijd de pan uit rijst. Maar die maakt er ook elk jaar ernstige slachtoffers. En dat was dit jaar niet anders, zo blijkt uit een eerste rondvraag van persagentschap ANP.

Zo heeft het Martini Ziekenhuis in Groningen voorbije nacht 37 mensen met brandwonden behandeld of geadviseerd over het letsel dat ze hadden opgelopen. Dat zijn er 10 meer dan vorig jaar. De meeste brandwonden waren veroorzaakt door vuurwerk en carbid.

Bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk kwamen sinds gisteravond 18 uur 6 patiënten binnen die door vuurwerk gewond waren geraakt. 2 van de 6 moesten direct worden geopereerd aan verwondingen aan een hand. Een andere patiënt is doorgestuurd naar het Oogziekenhuis in Rotterdam. Vorig jaar telde het ziekenhuis 11 vuurwerkslachtoffers.

In Ziekenhuis Gelderse Vallei werden 8 mensen behandeld die door vuurwerk gewond waren geraakt. 3 van hen kwamen op oudejaarsavond binnen en 5 gewonden na middernacht.

"Twintig ogen beschadigd"

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, dat vorig jaar 9 patiënten met brandwonden zag, heeft deze jaarwisseling 7 mensen binnengekregen met verwondingen die zijn veroorzaakt door vuurwerk. In het bij het ziekenhuis horende brandwondencentrum ging het om 3 slachtoffers, onder wie een driejarig kind. Het ligt nog in het Brandwondencentrum. Een ander slachtoffer is opgenomen met flinke verwondingen door carbidschieten. 

Via de eerste hulp kwamen de 4 andere patiënten binnen bij het Rotterdamse ziekenhuis. Een van hen is ter observatie opgenomen op de intensive care, de rest kon na te zijn gezien weer naar huis. Een van de slachtoffers raakte gewond door zelf geknutseld vuurwerk.

Dit heb ik in acht jaar niet meegemaakt

Oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis in Rotterdam telden ze na 23u30 gisteravond maar liefst 18 vuurwerkslachtoffers, zo melden onze collega's van NOS. Oogarts Tjeerd de Faber spreekt daar van een "horrornacht". Twintig ogen raakten beschadigd, waarvan tien blijvend letsel zullen hebben. Dat is de helft meer dan vorig jaar. "Dit heb ik in acht jaar niet meegemaakt", klinkt het daar.

(Lees verder onder de foto)

Pro Shots

Twee doden in Arnhem

Het meest schrijnende verhaal is waarschijnlijk afkomstig uit Arnhem, waar een man van 39 en zijn zoontje van 4 om het leven kwamen. Ze maakten deel uit van een gezin van vier dat vastzat in de lift nadat er in de hal van het appartementsgebouw brand was ontstaan, mogelijk door vuurwerk. 

Door het vuur viel de elektriciteit in het gebouw uit en viel de lift stil. De hal en de lift vulden zich met rook, waardoor de vier buiten bewustzijn raakten. Enkel de moeder (36) en de dochter (8) overleefden dat. De politie onderzoekt de zaak en heeft al twee jongens van 12 en 13 jaar oud opgepakt. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen