Video player inladen...

Tegenstanders gaan samen: Oostenrijk gaat voor conservatief-groene regering

In Oostenrijk gaan de Groenen voor het eerst ooit meeregeren. En ze doen dat - des te opvallender - met de conservatieve ÖVP van Sebastian Kurz. Die regeerde vorige keer nog met de uiterst-rechtse FPÖ. Maar de liefde tussen ÖVP en FPÖ was over, nadat de regering na een jaar gevallen was over Ibiza-gate, een schandaal waarbij een prominent FPÖ-lid zich liet omkopen door een vrouw die zich voordeed als Russische zakenvrouw. 

De nieuwe regering is simpelweg een coalitie van de twee grote winnaars. Sebastian Kurz boekte met zijn ÖVP een ongeziene overwinning, de Groenen profileerden zich als de anti-Kurz en scoorde ook erg goed. Maar gezien hun programma's is dat niet zo'n evidente combinatie. 

"Het is mogelijk om de belastingen te laten dalen en tegelijk het belastingssysteem ecologischer te maken. En het is mogelijk tegelijk én het klimaat én de grenzen te beschermen", zei Kurz over het regeerakkoord.

Hoewel de inhoudelijke details nog ontbreken, ziet het er dus naar uit dat dit een regering wordt die kan lukken door enerzijds te focussen op eigen sterkte en anderzijds het verzet tegen de andere te laten vallen: zo zal de ÖVP zijn streng migratiebeleid mogen blijven voeren, terwijl de Groenen ver mogen gaan met ecologische maatregelen.

Als de congressen van de beide partijen het akkoord goedkeuren, dan kan Kurz begin volgende week beginnen aan zijn tweede regering en wordt hij opnieuw de jongste premier van Europa én van de wereld.

En zo komt meteen ook een einde aan een ander experiment: de voorbije maanden, als overgangsregering, werd Oostenrijk bestuurd door technocraten, geen politici, dus, maar experten.

Meest gelezen