Video player inladen...

Droneshow in Brugge gaat letterlijk de mist in

Het nieuwjaarsspektakel met drones in Brugge is gisteravond letterlijk en figuurlijk de mist ingegaan. Bedoeling was om een show te geven met 80 drones boven het Zand, maar door een technisch probleem én de mist mislukte dat.

Nog nooit was er zoveel volk komen opdagen op het Zand in Brugge om de overgang naar het nieuwe jaar te vieren: zo'n 15.000 mensen in totaal. Bedoeling was om daar een show te tonen met 80 drones, maar door een technisch probleem en de mist mislukte dat.

De drones konden enkele figuurtjes vormen, de letters "gelukkig nieuwjaar" en "2020", maar daarna was het afgelopen. De drones dwarrelden daarna naar hun grondstation. Ook de andere 40 drones sloegen in veiligheidsmodus. "Vermoedelijk was het te vochtig door de mist", zegt Hannes Verschore van het bedrijf AndLights. 

Bekijk hier een kort filmpje van het aftelmoment en lees eronder verder:

Video player inladen...

25.000 euro

Het spektakel was een primeur voor ons land waar bijna 4 jaar aan was gewerkt. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) wil nu samenzitten met het bedrijf AndLights dat de droneshow uitwerkte.

"Het gewone vuurwerk kost 8.500 euro, geluidsarm vuurwerk 15.000 euro. Wij zouden nu als stad 12.500 euro betalen en de handelsgebuurtekring van het Zand zou hetzelfde bedrag betalen", legt de burgemeester uit. 25.000 euro is dus het volledige prijskaartje dat aan de show hing.

Er zal nu worden overlegd over dat financiële plaatje, zegt de burgemeester eraan toe. "Ik denk niet dat de mensen er zullen op staan om de totale kostprijs te bekomen. Zij hebben zware kosten gedaan, het inzetten van veiligheidsmensen, het afsluiten van het terrein, we zullen kijken hoe we daar een regeling kunnen treffen."

"Zielig"

De reacties op het mislukken van de droneshow liepen uiteen: "Ik vond het een beetje zielig. De vorige jaren was er mooi vuurwerk, maar ik snap ook wel dat dat niet meer verantwoord is. Dieren schrikken ervan en het zorgt voor geluidsoverlast. Spijtig dat de drones niet klopten met de muziek van de dj's."

Anderen vonden het wel de moeite waard: "Het was fantastisch. Het vuurwerk hebben we nooit gezien de voorbije jaren, we kunnen dus niet vergelijken. Maar onze zonen spraken al weken over die droneshow, dus we moesten dat zien."

Hoe het wel kan

Hoe een dronespektakel wel goed kan uitpakken, ziet u op onderstaande beelden van de show die afgelopen nacht in Shanghai, de grootste stad van China, werd gegeven.

Ruim 2.000 op afstand bediende vliegtuigjes stegen er in formatie op voor een fraai lichtspel.

Video player inladen...

Meest gelezen