De Chelbachebeilanden in Palau staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
2015 Benjamin Lowy

Eilandengroep Palau is eerste land dat schadelijke zonnecrèmes verbiedt: "Slecht voor koralen en zeeleven"

De officiële aankondiging dateert al van eind 2018, maar vanaf vandaag is het echt zover: voor het eerst verbiedt een land chemische zonnecrèmes. Eilandengroep Palau wil zo het zeeleven beter beschermen waarmee het omgeven is.

Parelwitte stranden, azuurblauw water, palmbomen: de eilanden van de Republiek Palau, een eilandengroep in de Stille Oceaan ten oosten van de Filipijnen, lijken wel uit een boekje te komen. Het is ook een ideale plek om het wonderlijke zeeleven in de omgeving te aanschouwen.

Om die zeedieren en koralen beter te beschermen, is op Palau nu een al langer aangekondigd verbod op chemische zonnecrèmes van kracht geworden. Als die een van de tien verboden ingrediënten - waaronder de veelgebruikte stoffen oxybenzon en octinoxaat - bevatten, zult u op Palau voortaan een alternatief moeten zoeken om uw huid te beschermen. Zulke stoffen zitten vandaag nog in naar schatting de helft van alle crèmes en lotions. 

Afstervende koralen

Toen het verbod in november 2018 werd aangekondigd, bevestigde Philippe Jorens, het diensthoofd intensieve zorg aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, dat schadelijke milieu-effecten van verschillende ingrediënten van bepaalde zonnecrèmes al langer bewezen zijn. Zo doen oxybenzon en octinoxaat koralen afsterven en verstoren ze de hormonenhuishouding bij vissen. Ook in de koralen en zeedieren rond Palau zijn die giftige stoffen al ontdekt.

"We moeten onze omgeving respecteren, want die is de broedplaats voor het leven", zo verwoordt de president van Palau, Tommy Remengesau, het. "We vinden het niet erg dat we het eerste land zijn dat deze chemische stoffen verbiedt. We zullen ons deel doen om de boodschap te verspreiden." 

Binnen een jaar gaat trouwens een vergelijkbaar verbod van kracht in de Amerikaanse eilandstaat Hawaii en op het eiland Key West in de Amerikaanse staat Florida.

Meest gelezen