Video player inladen...

Israëlische premier Netanyahu vraagt onschendbaarheid aan parlement, rechtszaken wellicht maanden opgeschort

In Israël heeft premier Benjamin Netanyahu aan het parlement onschendbaarheid gevraagd tegen vervolging voor corruptie. De rechtszaken tegen hem zullen op die manier wellicht enkele maanden opgeschort worden. Netanyahu dient ook al zijn ministerportefeuilles in, maar blijft wel premier. 

Benjamin Netanyahu werd in november aangeklaagd voor omkoping, fraude en misbruik van vertrouwen, in drie verschillende zaken. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Israël dat een zittende premier wordt aangeklaagd.

Netanyahu verwerpt de drie aanklachten en zegt dat hij het slachtoffer is van een samenzwering. Hij beschuldigt de politie ervan dat ze getuigen onder druk heeft gezet.

Nadat de procureur-generaal de aanklacht op 2 december naar de voorzitter van het parlement had gestuurd, kreeg Netanyahu 30 dagen de tijd om onschendbaarheid aan te vragen. Wat hij nu dus gedaan heeft.

In een brief aan de voorzitter van de Knesset, het Israëlische parlement, schreef Netanyahu dat de onschendbaarheid beperkt in tijd zal zijn, tot het einde van deze legislatuur. Netanyahu wil op die manier het land kunnen blijven leiden. In maart zijn er nieuwe verkiezingen in Israël, de derde parlementsverkiezingen al in een jaar tijd.

Netanyahu blijft voorlopig wel aan als premier. Ontslag nemen is in Israël pas verplicht als een premier veroordeeld wordt. Zijn ministerportefeuilles heeft hij wel afgestaan. Zijn bevoegdheden Gezondheid, Sociaal Beleid, Landbouw en Diaspora zullen de komende tijd onder andere minsters verdeeld worden.

Het is nog niet duidelijk wanneer het parlement zal stemmen over Netanyahu's aanvraag voor onschendbaarheid. De kans dat dat nog voor de nieuwe verkiezingen in maart gebeurt, is klein, aangezien het parlement al ontbonden is.

In Israël zijn parlementsleden niet automatisch onschendbaar, maar ze kunnen het wel aanvragen wanneer ze dat nodig achten. De aanvraag van Netanyahu schort de rechtszaken nu sowieso al op, wat erop neerkomt dat ze allicht niet voor de verkiezingen zullen starten.

Het lijkt er wel op dat Netanyahu op dit moment geen meerderheid heeft in de Knesset om zijn onschendbaarheid erdoor te krijgen. Van oppositiepartij Blauw-Wit moet hij geen steun verwachten. "Netanyahu weet dat hij schuldig is", reageerde zijn uitdager Benny Gantz. Ook de vroegere minister van Defensie, Avigdor Lieberman van de extreemrechtse partij Israël Ons Huis, kondigde al aan niet te zullen instemmen met de aanvraag. Alles zal dus afhangen van de nieuwe verkiezingen, die op een referendum voor of tegen Netanyahu lijken te zullen uitdraaien.

Als en wanneer het toch tot een rechtszaak komt, dan zal Netanyahu voor het gerecht zijn onschuld bewijzen, zegt hij. "Ik wil Israël nog vele jaren leiden om historische successen te boeken", zegt hij.

Meest gelezen