Videospeler inladen...

Minstens 21 doden bij overstromingen in de Indonesische hoofdstad Jakarta

In Indonesië zijn al zeker 21 doden gevallen bij zware overstromingen in delen van de hoofdstad Jakarta. Er zijn ook 13.000 mensen geëvacueerd uit lager gelegen delen van de stad. Jakarta zinkt langzaam weg in zee. Zeven jaar geleden vielen er rond Nieuwjaar zelfs tientallen doden bij wateroverlast.

Het was in oudejaarsnacht alarm in Jakarta toen het waterpeil in sommige delen van de stad met drie tot vier meter steeg. De oorzaak was een sterk gezwollen rivier die in de buurt in zee uitmondt. Een aantal mensen is verdronken, maar de meeste doden vielen door elektrocutie of door grondverzakkingen. Ook zijn 13.000 mensen uit voorzorg geëvacueerd. Daarbij hebben we het nog niet over de naburige steden rond Jakarta. In totaal wonen daar bijna 30 miljoen mensen.

Jakarta wordt al wel vaker getroffen door watersnood. In januari 2013 zijn er tientallen mensen omgekomen bij dat soort incidenten. Het is niet zo zeer het stijgende zeepeil dat het probleem is, dan wel het wegzakken van grote delen van de stad. Dat wordt deels veroorzaakt door het oppompen van onderaards drinkwater. Een alternatief is niet gemakkelijk te vinden, want die miljoenen mensen moeten uiteraard ook drinken en koken.

De overheid heeft de voorbije jaren gepoogd om het oppompen van water aan banden te leggen en om het gebied te stabiliseren via de aanleg van dammen. Veel levert dat blijkbaar niet op en daarom is eerder dit jaar beslist om de hoofdstad op termijn te verplaatsen naar een plek in het zuiden van het grote eiland Borneo. Daar zou over tien jaar een nieuwe administratieve hoofdstad moeten verrijzen, maar het is niet de bedoeling dat de 30 miljoen inwoners van de agglomeratie Jakarta daar allemaal naartoe zouden trekken. 

Wellicht zullen grote delen van Jakarta prijsgegeven worden aan de zee en moeten mensen landinwaarts verhuizen. Dat zal een grote kost met zich mee brengen in een land waar armoede toch al welig tiert. Indonesië telt 265 miljoen inwoners en is daarmee na China, India en de Verenigde Staten de vierde meest bevolkte natie ter wereld. 

Overigens kampt niet enkel Indonesië met dat probleem. Zo zinkt ook de Thaise hoofdstad Bangkok geleidelijk weg in het water en zijn er daar ook met de regelmaat van een klok overstromingen.

Meest gelezen