Video player inladen...

Tweede dag van pro-Iraans protest aan VS-ambassade in Irak, Trump stuurt extra troepen

In de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben VS-militairen opnieuw traangas afgevuurd om honderden sjiitische betogers weg te houden van de Amerikaanse ambassade. Gisteren probeerden betogers de ambassade te bestormen en is een lokaal in brand gestoken. 

Vanochtend zijn opnieuw enkele honderden demonstranten opgedaagd vlakbij de Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Ze werden er verjaagd nadat VS-militairen traangasgranaten hadden afgevuurd. Toch blijft het erg onrustig in de buurt van de ambassade. In de loop van de namiddag hebben de betogers zich van het ambassadeterrein teruggetrokken na een oproep van pro-Iraanse milities. Ze blijven echter wel in de buurt.

Gisteren is het daar tot een erg gevaarlijke confrontatie gekomen toen duizenden sjiieten het nochtans goed beveiligde terrein van de Amerikaanse ambassade binnendrongen en er een ontvangstlokaal in brand staken. Nadien zijn de actievoerders wel teruggetrokken. 

De spanning is te snijden nadat eerder 25 leden van de pro-Iraanse Hashd-militie zijn gedood bij Amerikaanse luchtaanvallen op kampen van die groep in Irak en in Syrië. Dat was een reactie op een aanval van de Hashd op Amerikaanse stellingen in Irak, waarbij een Amerikaan is omgekomen. 

"Doemscenario van Teheran" boven Bagdad?

Als reactie op die aanvallen hebben de machtige pro-Iraanse milities in Irak nu blijkbaar de Amerikaanse ambassade in Bagdad tot doelwit gemaakt. Dat doet denken aan de gijzeling van honderden Amerikanen in hun ambassade in Iran kort na de islamitische revolutie in 1980. Die gijzeling heeft toen een jaar lang geduurd. (Lees verder onder de foto).

Amerikaanse militairen bewaken hun ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Zo ver zal het wellicht nu niet komen, ook al omdat de Iraakse regering zich -anders dan het regime van ayatollah Khomeini in Iran in die tijd- zich geen totale breuk met de Verenigde Staten kan veroorloven. Toch is het opvallend dat de Iraakse ordediensten de opmars van de pro-Iraanse betogers naar het sterk bewaakte ambassadegebied in de "Groene Zone" niet kunnen tegenhouden. 

 VS-president Donald Trump is woedend en heeft 750 extra militairen vanuit de VS naar het Midden-Oosten gestuurd. Nog 3.000 andere militairen worden in paraatheid gebracht om desnoods naar de regio te vertrekken. Wellicht gaat het dan om buurland Koeweit. Sinds het oplopen van de spanningen in de Perzische Golf en elders in het Midden-Oosten vorig jaar heeft de VS al 14.000 militairen extra naar de regio gestuurd. Dat is opmerkelijk, omdat president Trump zich sterk maakt dat hij "de eindeloze oorlogen in die regio" wil beëindigen. Toch kan Trump niet heen om de confrontatie met Iran die alsmaar gevaarlijker wordt. 

Voor het Iraanse regime is de nieuwe crisis riskant, maar tegelijk welkom. In Irak woedt al maandenlang protest van de sjiitische meerderheid tegenover de eigen regeerders die beschuldigd worden van wanbeleid en corruptie. Ook Iraanse consulaten en kantoren van de pro-Iraanse milities zoals de Hashd zijn daarbij aangevallen. Dankzij de huidige crisis kan Iran de aandacht van de Iraakse sjiieten wegtrekken van dat protest en richten tegen de Verenigde Staten. De pro-Iraanse milities zijn verbonden met het regime en hebben hun invloed fors kunnen vergroten door hun inzet in de strijd tegen de extremistische soennitische terreurgroep IS. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen