Videospeler inladen...

Brusselse onderzoeksrechter schort aanhoudingsbevel tegen voormalige Catalaanse leider Puigdemont op

De Brusselse onderzoeksrechter heeft de uitvoering van het Europese aanhoudingsbevel tegen de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en zijn ex-minister Antoni Comín opgeschort. Puigdemont en Comín kunnen nu in alle vrijheid naar het Europees Parlement reizen om er de zittingen bij te wonen.

De opschorting van de uitvoering van het Europese aanhoudingsbevel is een gevolg van een arrest van het Europese Hof van Justitie. In een zaak over Oriol Junqueras, de voormalige viceminister-president van de Catalaanse regering, besliste het Hof op 18 december dat een Europees Parlementslid onschendbaarheid geniet zodra hij of zij verkozen is.

Dat houdt in dat ook Carles Puigdemont en Antoni Comín, die beiden in ons land verblijven, onschendbaarheid genieten sinds 26 mei 2019, de dag van de Europese verkiezingen. Ze moeten dus vrij naar het parlement in Brussel en Straatsburg kunnen reizen.

In ons land liep echter een procedure tegen Puigdemont en Comín om hen eventueel over te leveren aan Spanje, omdat het Europees Parlement aanvankelijk aan het Belgische gerecht had laten weten dat de twee niet onschendbaar zijn. Nu het Europees Hof die zaak heeft uitgeklaard, heeft de Brusselse onderzoeksrechter die procedure tot overlevering opgeschort. En dat totdat het Europees Parlement over de onschendbaarheid van Puigdemont beslist, na een eventuele vraag van het Spaanse Hooggerechtshof om die op te heffen. Die vraag is nog niet gesteld.

Nog niet naar Spanje

Puigdemont verblijft al sinds eind 2017 in ons land. Hij ontvluchtte Catalonië nadat de Spaanse regering de Catalaanse regering had afgezet na het onafhankelijksreferendum en het uitroepen van de onafhankelijkheid in het Catalaanse parlement.

Puigdemont is nu een vrij man in ons land en kan gaan en staan waar hij wil, maar naar Spanje reizen, zit er nog niet in. Daar loopt nog altijd een nationaal aanhoudingsbevel. In feite zou de Spaanse onderzoeksrechter dat nu ook moeten intrekken, na het arrest van het Europees Hof, zegt Puigdemonts advocaat Paul Bekaert, "vermits hij ook in Spanje geniet van zijn immuniteit als Europees Parlementslid, maar dat is tot op heden niet gebeurd".

De Spaanse onderzoeksrechter kan dat op eigen initiatief doen, maar Bekaert betwijfelt sterk dat dat zal gebeuren. Het is nu afwachten wat het Grondwettelijk Hof in Spanje over de zaak zal oordelen.

Meest gelezen