AFP or licensors

Toeristen en inwoners massaal geëvacueerd in het zuidoosten van Australië door bosbranden: "Race tegen de klok"

In de kustregio ten zuiden van Sydney, in Australië, krijgen toeristen en inwoners de raad om nog voor het weekend bepaalde gebieden te verlaten die door de bosbranden worden bedreigd. Er wordt een nieuwe hittegolf verwacht, met temperaturen boven de veertig graden, waardoor de situatie nog zal verslechteren. Volgens correspondent Eveline Masco is het een race tegen de klok om iedereen daar weg te krijgen. 

De landelijke brandweer van New South Wales heeft een zone die zich uitstrekt over 250 kilometer aangeduid, ten zuiden van de populaire trekpleister Batemans Bay tot aan de grens met de deelstaat Victoria. Daar moeten toeristen wegblijven.

(lees verder onder de kaart met de brandhaarden)

"Er wordt catastrofaal weer verwacht", zegt correspondent Eveline Masco in "De ochtend". "Vooral zaterdag zal het opnieuw zeer heet worden, boven de 40 graden. Samen met veel wind, is dit een slechte combinatie. Er kunnen nog meer branden ontstaan, branden die er nu al zijn kunnen sneller verspreid worden. Bovendien dreigen er ook branden samen te komen tot een onbedwingbare omvang. Het is een race tegen de klok om alle toeristen daar weg te krijgen."

De evacuatie is de grootste ooit in de regio. Hoeveel mensen de regio moeten verlaten, is moeilijk te zeggen. "Het is hier zomervakantie en veel mensen zijn naar hier afgezakt voor hun vakantie. Het gaat zeker om duizenden mensen", zegt Masco. 

Op verschillende wegen ten noorden en westen van de evacuatiezone staan lange files. Veel wegen zijn eerder al afgesloten door het vuur en omgevallen bomen. "De politie laat met mondjesmaat groepjes mensen vertrekken. Er zijn ook snelheidsbeperkingen. Door de rook is er immers een beperkte zichtbaarheid."

"Voorlopig blijft iedereen rustig", zegt Masco. "Mensen moeten brandstof en voedsel inslaan, want ze moeten grote afstanden overbruggen. Er staan lange files bij de tankstations. Sommige kampen met een tekort aan brandstof. Bij andere werken de pompen niet door stroompannes. Ook aan de supermarkten staan wachtrijen."

Beluister het gesprek met correspondent Eveline Masco in "De ochtend" op Radio 1: (of lees verder)

Marineschip evacueert mensen in Mallacoota

In de kuststad Mallacoota in Victoria is vandaag een schip van de marine aangekomen met hulpgoederen voor de 4.000 mensen die sinds maandag vastzitten. Het schip heeft voeding, water en medische hulp aan boord. Het kan zo'n 1.000 mensen per keer evacueren. De evacuatie is niet verplicht. 

Het kan nog twee tot drie weken duren voordat de wegen vrijgemaakt zijn en de mensen met eigen auto of camper kunnen vertrekken. Evacueren per vliegtuig is voorlopig niet mogelijk, omdat de rook die er hangt nog te dik is.

Verwacht wordt dat de hittegolf vandaag met sterke windstoten over Zuid-Australië trekt en zaterdag in het zuidoosten van het land aankomt.

Ondertussen liep het dodental door de bosbranden in het land al op tot 18. Zo'n 1.200 huizen zijn vernield. Tientallen mensen zijn nog vermist.

De rook van de Australische bosbranden heeft woensdag ook de kust van buurland Nieuw-Zeeland bereikt, zo'n 2.000 kilometer verder. Gletsjers die normaal wit zijn, hadden tijdelijk een karamelachtige kleur. Bekijk hieronder de beelden: 

Videospeler inladen...

Australische premier uitgejouwd

De Australische premier Scott Morrison heeft een bezoek gebracht aan een deel van New South Wales, een van de regio's die door de bosbranden getroffen zijn, maar dat werd blijkbaar niet zo in dank afgenomen door de plaatselijke bevolking.

De premier werd uitgejouwd en moest in allerijl vertrekken na een ontmoeting met de bewoners van een dorp in New South Wales (zie video). In het dorp zijn een boer en zijn zoon omgekomen door de branden. De bewoners eisten dat de premier meer middelen vrijmaakt voor de brandweer.

Videospeler inladen...

Een opvallend beeld ook: verschillende dorpsbewoners, onder wie een brandweerman, weigerden de premier een hand te geven, waarop de premier op een vreemde manier hen daar toch toe dwingt (zie tweets).

Het is niet de eerste keer dat de Australische premier kritiek krijgt in verband met de bosbranden. Eerder gebeurde dat al omdat hij met vakantie naar Hawaï was gegaan, op het moment dat Australië al hevig door de bosbranden geteisterd werd.

Meest gelezen