Stilstaand beeld van vogels die opvliegen om middernacht in West-Vlaanderen (de rode stipjes).
KMI

Radarbeelden tonen hoe wilde vogels opvliegen door vuurwerk in nieuwjaarsnacht

Ondanks het Vlaamse verbod op het afschieten van vuurwerk, zijn er de afgelopen nieuwjaarsnacht weer heel wat vuurpijlen de lucht in geschoten. Dat huisdieren en paarden in de wei daardoor opgeschrikt worden, is al langer duidelijk, maar ook wilde dieren hebben last van vuurwerk. Dat blijkt nu ook uit radarbeelden die Natuurpunt heeft vrijgegeven waarop te zien is dat rond middernacht talloze wilde vogels verschrikt opvliegen.

Weerradars, die doorgaans regen detecteren, stellen vast dat om middernacht (van oud naar nieuw) massaal veel vogels op de radar opduiken. Onderstaande beelden zijn een video van een animatie van de radarbeelden van Jabbeke (KMI) in West-Vlaanderen, net vóór en net ná de jaarwisseling. Het signaal veroorzaakt door de opvliegende vogels rond 0u00 is duidelijk.

De beelden die hier te zien zijn, zijn niet dezelfde als de beelden die gebruikt worden voor het weerbericht of in de KMI-app. Onderstaande beelden zijn ongefilterde, “ruwe” radargegevens waarop de vogelsignalen te zien zijn. Op de radarbeelden zijn ook nog andere verstorende elementen te zien, zoals hoge gebouwen, hoogspanningslijnen en de offshore windturbineparken in de Noordzee (de rode vlek bovenaan in beeld). 

Video player inladen...

Verhoogd risico

Op de radar zijn een aantal gebieden duidelijk zichtbaar: de Voorhaven van Zeebrugge, Het Zwin, het waterspaarbekken van Woumen en de IJzervallei en de Oostkustpolders.

Dat zijn belangrijke (water)vogelgebieden waar grote groepen vogels, zoals ganzen en meeuwen, samen slapen. Door de luide knallen van het vuurwerk vliegen ze in blinde paniek op en lopen daarbij een verhoogd risico om tegen hoogspanningsleidingen en windmolens aan te vliegen. 

Bovendien vraagt dit heel wat energie van de vogels die tijdens de winter enkel zullen vliegen als ze voedsel nodig hebben. Ze verliezen hierdoor dus heel wat kostbare energie. 

Nederland

In Nederland, waar doorgaans meer vuurwerk afgestoken wordt dan hier, is het effect veel groter. Dat is te zien op de onderstaande radarbeelden van Herwijnen, vlakbij het watervogelgebied de Biesbosch (beelden: KNMI, animatie: Maarten Reyniers (KMI). 

Video player inladen...

Oproep

Natuurpunt maakt van de gelegenheid gebruik om in een persbericht een oproep te doen aan de burgemeesters, die uitzonderingen kunnen toestaan op het Vlaamse verbod op vuurwerk. De milieubeschermingsorganisatie vraagt om vuurwerk enkel nog toe te laten op een beperkt aantal locaties in woongebieden. Er zouden best vuurwerkvrije zones komen in de buurt van natuurgebieden en in de omgeving van vogelrichtlijngebieden, aldus Natuurpunt. 

Helchteren

Video player inladen...

Ook de radarbeelden uit Helchteren tonen een verhoogde activiteit rond middernacht (Beelden: VMM, animatie: Maarten Reyniers (KMI). 

Zaventem

Video player inladen...

Op de beelden van de radar in Zaventem is eveneens duidelijk te zien dat na middernacht vogels opvliegen (Beelden: Skeyes, animatie: Maarten Reyniers (KMI).  

Meest gelezen