AFP or licensors

Spoorstaking in Frankrijk gaat 29e dag in en breekt lengterecord

In Frankrijk gaat de 29ste dag in van de staking bij het spoor. Dat is daarmee de langste spoorstaking ooit in Frankrijk. In de winter van 1986 en 87 was er een spoorstaking die 28 dagen geduurd heeft. Het personeel bij de Franse spoorwegen protesteert tegen de pensioenhervorming van de Franse president Macron, en wil doorgaan met staken tot die zijn plannen weer intrekt. Maar dat is Macron voorlopig niet van plan.

Volgens correspondent Frank Renout neemt het begrip voor de staking af. "We begrijpen dat ze staken, maar niet zo lang", vertelt een vrouw die hopeloos probeert een trein te nemen. Vele Fransen willen rond deze periode, na de feestdagen, terug naar huis maar weten niet goed hoe. 

Maar voor het spoorpersoneel is het simpel: "als Macron zijn hervorming intrekt, dan gaan wij weer rijden". Maar voor Macron is het even simpel. Zo zei hij nog eens tijdens zijn nieuwjaarstoespraak: "ik besef dat het voor sommige niet gemakkelijk is, maar we moeten doorgaan met de hervorming zodat iedereen in de toekomst een waardig pensioen krijgt."

Pensioenhervorming

De aanleiding voor de acties is de pensioenhervorming, die de regering midden volgend jaar door het parlement wil krijgen. Gedaan met de 42 aparte stelsels, maar één systeem met punten voor iedereen. Dat wordt geleidelijk ingevoerd, wie dicht bij zijn pensioen staat, behoudt de huidige regeling.

Hoe geleidelijk precies, voor wie wel en voor wie niet, dat is nog niet duidelijk. Dat is één van de bezwaren van de stakers, dat de principes wel vaststaan maar de concrete uitwerking niet. Het zal op termijn allicht minder gunstig uitpakken voor mensen uit het openbaar vervoer, het onderwijs en de ambtenaren. En als de staat, zoals Macron dat wil, de tering naar de nering zet - maximaal 14 procent van het bruto binnenlands product naar pensioenen - dan zou wel eens een groot deel van de toekomstige gepensioneerden minder kunnen krijgen voor (iets) langer werken.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen