Copyright by MaxPixel

Steeds meer geld op spaarboekjes

Het zit blijkbaar in het DNA van ons, Belgen. Als we geld over hebben, parkeren we dat het liefst op een spaarboekje en dat ondanks de lage rente.

278 miljard euro. Dat is het tot de verbeelding sprekende bedrag dat in totaal op alle Belgische spaarboekjes samen staat. De rente op een spaarboekje is lager dan de stijging van de levensduurte (inflatie). Wie geld op een spaarboekje parkeert ziet dus de relatieve waarde van zijn of haar centen achteruit gaan. En toch blijven wij, Belgen, geld bijstorten op ons spaarboekje.

De tendens geldt voor alle banken. Marktleider BNP Paribas Fortis, die in totaal meer dan 63 miljard aan spaargeld beheert, zag dat totaal in 2019 met  3,47 procent stijgen. Bij andere banken is de stijging nog groter. KBC bijvoorbeeld zag een toename van 9,2 procent.

KBC kende een toename van maar liefst 9,2 procent aan spaartegoeden

Spaarrekeningen doen vaak dienst als 'wachtrekening'

Viviane Huybrecht, de woordvoerster van KBC, ziet drie redenen voor de stijging. "Er is de toename van de koopkracht. Mensen kopen niet alleen meer, ze plaatsen uiteraard ook meer geld op hun spaarboekje.  Daarbij komt het feit dat de opbrengst van traditionele beleggingsmiddelen zoals obligaties of termijnrekeningen de voorbije jaren is gekrompen, waardoor klanten minder geneigd zijn risico's met hun centen te nemen. En we mogen niet uit het oog verliezen dat spaarrekeningen vaak dienst doen als 'wachtrekeningen'. Die worden dan bijvoorbeeld gebruikt om geld op te zetten van een belegging die haar einddatum heeft bereikt. Of mensen 'parkeren' er geld op waarmee ze een investering zullen financieren."

Meest gelezen