Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Turkije stuurt troepen naar Libië

De Turkse president Erdogan krijgt van het parlement in Ankara de toestemming om militairen naar Libië te sturen.  Erdogan gaat zich om commerciële en strategische redenen mengen in de Libische burgeroorlog.

325 stemmen voor en 184 tegen.  Een grote meerderheid van de Turkse volksvertegenwoordigers ging in op de vraag van president Erdogan.  De Turkse president en zijn regering kunnen nu op elk moment troepen sturen naar Libië.  Ook de grootte van de troepenmacht mag de regering zelf bepalen.

De beslissing van het Turkse parlement zal wellicht heel snel  gevolgen op het terrein in Libië hebben.  Erdogan wil de (officiële) regering in Libië steunen in de strijd tegen het oprukkende leger van Khalifa Haftar.  Haftar is een krijgsheer die met zijn troepen een groot deel van Libië onder controle heeft. Haftar staat op het punt hoofdstad Tripoli te veroveren.  Dat wil Erdogan koste wat kost verhinderen.

Het leger van Khalifa Haftar heeft bijna de controle over heel Libië

Turkije heeft van oudsher goede relaties met Libië.  Tijdens het bewind van de legendarische leider Moammar Khadaffi deden Turkse bedrijven gouden zaken in Libië. In november sloten Turkije en het officieel erkende regime van Libië nog een verdrag.  Dat ging over de Middellandse Zee (meer bepaald over de grenzen van de Libische en Turkse wateren).   Turkije maakt immers aanspraak op grote olie- en gasvelden in de Middellandse Zee.   De Turkse belangen zijn dus gebaseerd op de deal met Tripoli.  Maar dan moet de regering in Tripoli uiteraard overeind blijven.

 

Uitgerekend vandaag hebben Griekenland, Israël en Cyprus een akkoord ondertekend over de bouw van een onderzeese pijplijn waarin gas zal vloeien. De pijplijn zal in Israël vertrekken en 1900 kilometer verder in Griekenland aankomen.  Van daaruit zal de installatie bovengronds gaan naar Italië. 

Meest gelezen