In Gent waren er in september verschillende meldingen over een lichtgevend voorwerp boven de stad. Volgens Volkssterrenwacht ging het zo goed als zeker om een weerballon die uit elkaar was gespat.

Veel meer ufo-meldingen in 2019: ontplofte weerballon en satellieten van SpaceX veroorzaken piek in de meldingen

Er zijn het afgelopen jaar uitzonderlijk veel waarnemingen gemeld van ufo's, of niet-geïdentificeerde vliegende objecten. Dat zegt het Belgische ufo-meldpunt. Er waren in 2019 in totaal 266 meldingen, dat zijn er een pak meer dan de 182 in 2018. De stijging komt vooral door 2 speciale fenomenen. 

Het aantal ufo-meldingen is vorig jaar sterk gestegen, van 182 in 2018 tot 266 in 2019. De stijging is voornamelijk toe te schrijven aan twee kleine waarnemingsgolven: de 60 satellieten van ruimtebedrijf SpaceX die in mei in een baan rond de aarde werden gebracht en de ontploffing van een Ierse weerballon boven Gent in september. Dat meldt het Belgisch ufo-meldpunt.

Het ufo-meldpunt analyseert elke waarneming over vreemde luchtverschijnselen die het binnenkrijgt. Veel meldingen vorig jaar bleken uiteindelijk over ballonnen (57 meldingen), satellieten en het ISS (46) of meteoren (29) te gaan. Voor 55 meldingen was er voldoende informatie om tot een conclusie te komen, één melding is nog in onderzoek en twee meldingen werden niet verklaard. Het ging om "een fel oranje draaiend licht dat geprojecteerd leek op de rijbaan" en "een donkere driehoek die over windmolens vloog".

De twee populairste verschijnselen waren de 60 satellieten van SpaceX op 25 mei, met 33 meldingen, en de Ierse weerballon boven Gent op 14 september, goed voor een absoluut dagrecord van 37 meldingen.

 Het meldpunt wijst er nog op dat de "slierten van sterren" van SpaceX waarschijnlijk in de nabije toekomst voor extra ufo-meldingen zullen zorgen. "SpaceX is immers van plan om maar liefst 12.000 van deze Starlink-satellieten rond de aarde te laten vliegen", klinkt het. Een tweede lancering van die satellieten in september vorig jaar zorgde ook al voor verwarring.

De meeste meldingen kwamen vorig jaar uit Oost-Vlaanderen (82), gevolgd door West-Vlaanderen (60) en Antwerpen (41). Het Franstalige COBEPS (Comité Belge pour l'Etude des Phénomènes Spatiaux) ontving 85 meldingen.

Meest gelezen