Vrouwen uit moeras in Denderleeuw gered dankzij 112-app

Op nieuwjaarsdag kwamen twee vrouwen vast te zitten in een moeras in natuurgebied de Wellemeersen in Denderleeuw. De brandweer had moeite om hen te lokaliseren, maar door de 112-app konden ze hun exacte locatie doorgeven. Ze werden met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

Twee dames van middelbare leeftijd gingen op nieuwjaarsdag wandelen in natuurgebied de Wellemeersen in Denderleeuw. "Toen ze van het wandelpad afweken, kwam één van de vrouwen in een moeras terecht.", vertelt eerste schepen Jan De Nul (CD&V).  "Ze zakte er tot haar middel in. De tweede vrouw kon haar niet op haar eentje bevrijden en verwittigde de hulpdiensten."

Gered door de app

Een brandweerploeg van zes mensen kwam naar het natuurgebied, maar kon de vrouwen niet meteen vinden. Er werden warmtecamera's ingezet, maar toen die niet hielpen, installeerde de vrouw de 112-app op haar smartphone. Daardoor kwam de brandweer de exacte locatie van de vrouwen te weten. Ze konden gered worden, maar moesten wel naar het Gentse UZ overgebracht worden, omdat ze onderkoelingsverschijnselen vertoonden.

De app 112 België is de officiële app voor de Belgische nooddiensten. Na registratie kan je een noodoproep doen voor hulp van een ziekenwagen, de brandweer of de politie. De noodcentrales krijgen dan automatisch een indicatie van je locatie en wie je bent.

Grootste overstromingsgebied langs Dender

De Nul waarschuwt wandelaars om altijd op de wandelpaden te blijven. "De naam Wellemeersen zegt het eigenlijk zelf. Meersen zijn moerassige gebieden, dus voorzichtigheid is altijd geboden. De Wellemeersen zijn het grootste overstromingsgebied langs de Dender."

Meest gelezen