Zelzate schaft belasting op kindergraven af: "Nabestaanden hebben het al zwaar genoeg"

De gemeente Zelzate gaat ouders die een kind verliezen niet langer om een belasting voor een graf vragen. "De dood van een kind zorgt op zich al voor zo'n enorm zware emotionele impact, daar een belasting op innen is bijna misdadig", zegt burgemeester Brent Meuleman (SP.A).

De gemeenteraad van Zelzate heeft unaniem beslist om niet langer een concessie te vragen voor kindergraven. "We schrappen de belasting omdat we vinden dat mensen die een kind verliezen het al zwaar genoeg hebben. Voor ons als gemeente gaat het om een maatregel die ons maar enkele honderden euro's kost. Het heeft een enorm kleine impact op de gemeentekas", legt burgemeester Brent Meuleman (SP.A) uit. Zelzatenaren die een kind verliezen, hoeven dus niet langer te betalen voor een begraafplaats. "Het zou bijna misdadig zijn om dat wél te doen." 

Symbolische maatregel 

De afschaffing van de belasting is vooral symbolisch want er zijn, gelukkig, weinig kinderbegrafenissen in Zelzate. "Ik hoop oprecht dat er zo weinig mogelijk inwoners geconfronteerd worden met het verlies van een kind. De afgelopen vijf jaar zijn er zes kindjes begraven in Zelzate. We zien dat mensen ook daar vaker kiezen voor crematies", zegt burgemeester Meuleman nog. 

Meest gelezen