AFP or licensors

Belgisch-Nicaraguaanse activiste klaagt intimidatie aan: "Constant zijn er bedreigingen"

De Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens beklaagt zich in verschillende Nicaraguaanse media over de "aanhoudende aanvallen" die zij en haar familie ondergaan sinds haar vrijlating op 30 december. Coppens geldt als boegbeeld van de protestbeweging tegen het autoritaire regime van president Daniel Ortega. Ze is eind vorig jaar als teken van goede wil vrijgelaten samen met 90 andere politieke gevangenen.

De 25-jarige studente geneeskunde is de dochter van een Belgische vader en een Nicaraguaanse moeder en is een van de boegbeelden van het verzet tegen het bewind van president Ortega. Ze zat al tot twee keer toe gedurende enkele maanden in de cel. Ze verblijft met haar ouders en haar twee broers in een huis in Estelli, in het noordoosten van Nicaragua.

Onze ruiten worden ingegooid met stenen en mijn familie is lastiggevallen, mijn broer is beestachtig in elkaar geslagen

Amaya Coppens

De gevel van het huis is besmeurd met motorolie. "Sinds mijn terugkeer is er in de lucht geschoten en weerklinkt er iedere nacht mortiervuur", vertelt Amaya Coppens. "Onze ruiten worden ingegooid met stenen en mijn familie is lastiggevallen, mijn broer is beestachtig in elkaar geslagen."

"Sinds dag één filmt een paramilitair ons, met zijn gezicht afgedekt", zegt ze in de krant La Prensa. "Constant zijn er bedreigingen (...) met goedkeuring en duidelijke bescherming van de politie."

Volgens Coppens zijn de intimidatiepogingen het werk van paramilitaire groepen en fanatieke aanhangers van president Ortega. Ze zegt dat ze niet de enige is die thuis bedreigd wordt. Bij andere activisten is hun huis in brand gestoken en is hun familie aangevallen.

Sinds dag één filmt een paramilitair ons, met zijn gezicht afgedekt

Amaya Coppens

13 jaar geleden kwam Daniel Ortega voor de tweede keer aan de macht in Nicaragua. Zijn eerste ambtstermijn was van 1985 en 1990, nadat zijn Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront zelf de dictatuur van Anastasio Somoza had omvergeworpen. De oppositie beschuldigt Ortega nu van corruptie, maar het regime treedt hardhandig op. Bij de repressie zijn al 328 doden gevallen. 

Amaya Coppens en haar familie zeggen dat ze niet bang zijn van de pogingen tot intimidatie door gewelddadige groeperingen die door het regime worden bewapend om opposanten te vervolgen.

Meest gelezen