Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Cyprus, Griekenland en Israël gaan samen gaspijplijn leggen

In Athene hebben de regeringsleiders van Cyprus, Griekenland en Israël een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, om samen een gaspijplijn te leggen in de Middellandse Zee. Die zal meer dan 2.000 kilometer lang zijn. Tegen 2025 moet er op die manier Israëlisch gas naar Europa getransporteerd kunnen worden.

Het gaat om de omstreden East/Med-gaspijplijn. Bij de ondertekening van het akkoord in Athene gisteravond waren de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu en de Cypriotische president Nikos Anastasiades aanwezig. Er zal nu een aanbesteding uitgeschreven worden, zodat private investeerders zich kunnen inschrijven. Israël schat dat de controversiële pijplijn, die ruim 2.000 kilometer lang zou worden, functioneel kan zijn in 2025.

"We bouwen een brug waarmee energie naar Europa zal gebracht worden", zei de Griekse premier Mitsotakis. Volgens hem zal de pijplijn helpen om de regio te stabiliseren en zal ze welvaart brengen. Turkije heeft de EastMed-pijplijn al herhaaldelijk verworpen. Ankara zegt dat het dergelijke projecten niet zal toelaten in de oostelijke Middellandse Zee zonder dat het participeert of ermee instemt. Het noemde de alliantie van Cyprus, Griekenland en Israël ook al een poging om het land te omsingelen.

Israël wil vanaf 2025 gas door de pijpleiding naar Europa transporteren. De kosten voor de bouw van de leiding, die van Israël over Cyprus, Kreta en het Griekse vasteland naar Italië zou lopen, kunnen tot meer dan 6 miljard euro oplopen. De Verenigde Staten en de Europese Unie steunen het project. Op die manier zou Europa minder afhankelijk worden van de gasimport uit Rusland.

Meest gelezen