Wél op beeld, niet in het echt: spectaculaire droneshow in Shanghai op oudejaar was niet op oudejaar

U heeft ze misschien ook gezien, de beelden van de spectaculaire droneshow op oudejaarsnacht in de Chinese stad Shanghai. In werkelijkheid was er echter niets te zien op die plek bij de wisseling van oud naar nieuw. De hele show was op voorhand opgenomen. 

Geen vuurwerk, maar wel een droneshow om het nieuwe jaar feestelijk in te zetten. Zo leek het er aan toe te gaan op de Bund, een grote bekende promenade in Shanghai. Beelden van het hele gebeuren gingen de wereld rond en werden getoond in zowat alle internationale media, ook bij VRT NWS.

Video player inladen...

De beelden werden verspreid door CCTV, het officiële tv-station van China dat ook in handen is van de overheid. De begeleidende tekst - die bij de beelden werd meegestuurd naar nieuwsredacties - was duidelijk:

"Bijna 2.000 drones hebben de hemel van Shanghai overgenomen in de nacht van dinsdag op woensdag (31 december op 1 januari, red.)", zo staat er te lezen. "De drones vormden eerst verschillende patronen: van de aarde tot een draak. Daarna lieten ze ook de glorieuze resultaten zien die Shanghai de afgelopen veertig jaar heeft bereikt. Na het aftellen naar het nieuwe jaar maakten de drones nog de Chinese tekens van "Zhui Meng", ofwel "droomachtervolging"."

Niets te zien

Het zag er mooi uit, maar al vrij snel doken er mensen op die oudejaarsnacht hebben doorgebracht op die bewuste plek, maar niets van het hele spektakel hebben gezien. Verschillende video's - zoals die hieronder - moeten ook aantonen dat er helemaal niets gebeurde toen het 2020 werd. Het nieuwe jaar start rond 2:50.

Opvallend: overal zijn dezelfde beelden van de droneshow te zien. Op sociale media staan wel enkele amateurbeelden, maar die zijn voor 31 december geplaatst. Onder meer op de platformen Weibo en Bilibi staan er filmpjes. 

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de droneshow bevestigt ondertussen aan de BBC dat de show op 28 december is gefilmd, maar dat het "een wereldwijd live-effect" moest hebben. 

Sinds 2014 geen festiviteiten meer

"Eigenlijk wordt er sinds 2014 niets meer georganiseerd op de Bund met oudejaarsnacht", zegt correspondente Eefje Rammeloo. Toen kwamen daar - zoals elk jaar - honderdduizenden mensen samen om van het vuurwerk te genieten met oudejaar. Even voor middernacht brak er paniek uit. Een stormloop kostte aan 36 mensen het leven.

Ook voor dit jaar werden er geen festiviteiten aangekondigd, maar toch stonden er vele mensen op de bewuste pier tijdens oudejaar. "Dat is niet abnormaal", zegt Rammeloo. "De Bund is echt de grootste attractie van de stad. Je kan er lekker eten en je hebt er een mooi uitzicht. Bovendien weet je hier nooit zeker of er al dan niet iets - zoals een vuurwerk - zal gebeuren. Veel mensen tellen daar dus af."

De overheid of CCTV hebben voorlopig nog niet gereageerd. 

Meest gelezen