Hilde Van Acker en haar ex-partner Jean-Claude Lacote vlak na hun arrestatie.

"Most Wanted"-moordenares Hilde Van Acker wil zo snel mogelijk uitgeleverd worden vanuit Ivoorkust

Hilde Van Acker, die werd opgepakt in Ivoorkust met haar ex-partner Jean-Claude Lacote, wil zo snel mogelijk aan ons land uitgeleverd worden. Volgens haar advocaat Kris Vincke heeft de vrouw borstkanker en krijgt ze in Ivoorkust niet de nodige medische zorgen. Eens in België wil Van Acker ook een nieuw assisenproces vragen. Het koppel werd namelijk in 2011 bij verstek veroordeeld tot levenslang voor de moord op een Britse zakenman. 

Eind november sijpelde er onverwacht nieuws binnen: de politie van Ivoorkust kon het moordenaarskoppel Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker oppakken nadat ze bijna een kwarteeuw spoorloos waren. Ons land vroeg ondertussen de uitlevering van beide veroordeelden aan, maar wacht dus nog steeds op een beslissing van Ivoorkust. 

En dat mag snel gaan volgens Van Acker, laat haar advocaat Kris Vincke weten. De vrouw zou het liefst meteen aan ons land uitgeleverd worden omdat ze aan borstkanker zou lijden: "Haar grootste zorg is momenteel haar gezondheid. Ze zou bestralingen moeten krijgen, maar dat gebeurt niet. Daarnaast liet ze ook weten dat ze met 40 vrouwen in één cel zit, wat niet echt goed is voor een zieke vrouw."

Van Acker stuurde volgens haar advocaat zelfs een brief naar de voorzitter van de rechtbank in Ivoorkust, in de hoop dat er wat sneller schot in de zaak zou komen. De verdediging in Ivoorkust  vroeg ook al om haar voorlopig vrij te laten om medische redenen. Dat verzoek wordt op 8 januari behandeld. 

Nieuw proces?

Na haar uitlevering zal Hilde Van Acker verzet aantekenen tegen haar veroordeling. De Kamer van Inbeschuldigingstelling in Gent zal dan moeten oordelen over de ontvankelijkheid van dat verzet. Als het verzet ontvankelijk verklaard wordt, zal in Brugge een nieuw assisenproces gehouden worden.

Meest gelezen