VRT

Kunstverzamelaars Toporovski komen vrij onder voorwaarden

De kunstverzamelaar Igor Toporovski en zijn vrouw, die aangehouden werden voor onder meer oplichting in het onderzoek naar hun Russische schilderijen in het Museum voor Schone Kunsten in Gent, worden vrijgelaten onder voorwaarden. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Gent beslist.

De Toporovski's kwamen in opspraak door een collectie van 24 werken van Russische avant-gardekunstenaars in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) Gent. De werken werden in 2017 in bruikleen gegeven maar kunstkenners twijfelden in een open brief aan de echtheid van de werken. Er volgde een gerechtelijk onderzoek en de stad Gent zette vorig jaar MSK-directrice Catherine de Zegher aan de deur.

Igor en Olga Toporovski werden op 16 december opgepakt. De onderzoeksrechter in Gent liet hen aanhouden voor heling, witwassen, oplichting en schriftvervalsing. De raadkamer bevestigde later hun aanhouding, maar hun advocaat ging in beroep bij de kamer van inbeschuldigingstelling. Die heeft nu beslist dat het koppel vrijkomt onder voorwaarden. De Toporovski's krijgen een persverbod opgelegd over de zaak. Ze moeten ieder een borg van 50.000 euro betalen en moeten contact houden met justitie.

Het koppel blijft wel in verdenking in het onderzoek naar de kunstcollectie. De zaak wordt verder onderzocht en vermoedelijk zal in de loop van dit jaar blijken of Igor en Olga Toporovski zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden.

Meest gelezen