Pairi Daiza rijkelijk bedeeld met de pandaprijzen

De nieuwgeboren pandatweeling van Pairi Daiza werd gelauwerd met 'Pandageboorte van het jaar'. Ook de dierenarts, de verzorgers en het onderzoek voor het ontwikkelen van een zwangerschapstest viel in de prijzen. Liefhebbers van reuzenpanda's over de hele wereld beloonden de Belgische dierentuin dus rijkelijk met stemmen voor het voorbije vruchtbare jaar.

Reuzenpanda's zijn een bedreigde diersoort. In het wild leven er nog zo'n 1.800, in gevangenschap telt de populatie intussen 600 panda's. Jaarlijks worden er prijzen uitgedeeld, de zogenoemde 'oscars van de pandawereld' oftewel de Giant Panda Global Awards.

328.496 liefhebbers en experten van reuzenpanda's wereldwijd brachten hun stemmen uit in vijftien categorieën. En dit jaar viel Pairi Daiza in totaal vier keer in de prijzen. 

De tweeling Bao Di en Bao Mei ging lopen met de prijs van 'Pandageboorte van het jaar'. Zij werden op 8 augustus 2019 geboren in Pairi Daiza.

'Panda-dierenarts van het jaar' werd weggekaapt door Tim Bouts. De dierenarts van Pairi Daiza kreeg goud toebedeeld. Hij slaagde erin om op het juiste moment kunstmatige inseminatie te laten toepassen. Dat is niet evident omdat een vrouwtjespanda slechts één dag per jaar vruchtbaar is. 

"Die dag precies vinden is een moeilijk gegeven. Die vruchtbare dag precies vinden is een moeilijk stuk. Daarvoor werken we ook samen met de universiteit van Gent. En in ons geval is het extra moeilijk omdat ze niet natuurlijk paren. Dat maakt het toch een gecompliceerd verhaal. Ik denk dat dat de reden is waarom zoveel mensen gestemd hebben op mij en het hele team van Pairi Daiza", aldus Tim Bouts.

Het was lang onduidelijk of er nu een zwangerschap was of niet. Dat werd pas zeker toen op 8 augustus de tweeling effectief geboren werd.

Ook de verzorgers vielen in de prijzen. Zij gingen lopen met het brons voor 'Pandateam van het jaar'. En de Pairi Daiza Foundation kreeg brons in de categorie 'Beste non-profitproject'. De organisatie financiert ondermeer onderzoek van de Belgische wetenschapster Jella Wauters naar het ontwikkelen van een zwangerschapstest voor reuzenpanda's.

De prijsuitreiking vond vandaag plaats in het dierenpark in België. 

Ons jongerenjournaal "Karrewiet" ging op bezoek bij de panda's, bekijk hier de reportage:

Video player inladen...

Meest gelezen