Det Danske Kongehus

Royals: Meghan neemt foto's voor nietsvermoedend stel en Margrethes loopneus tijdens haar nieuwjaarsrede

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Britse prins William lanceert de Earthshot Prize om onze planeet te redden met menselijk vernuft. Meghan Markle helpt een nietsvermoedend koppeltje-met-selfiestick in Canada. Pijnlijke pech voor het Zweedse prinsesje Estelle op skilatten. En in Noorwegen gaf koning Harald een ontroerende nieuwjaarstoespraak, prins Albert van Monaco haalde bij zijn nieuwjaarswensen zijn vrouw Charlène erbij en de Deense koningin Margrethe... die haalde live een zakdoek boven.

"Een decennium om de aarde te herstellen"

"Een grootse aankondiging volgt snel", zo lieten de hertog en hertogin van Cambridge hun volgers weten via sociale media en dat op de valreep van 2019. Meteen speculeerden surfers en de Britse pers over de komst van een vierde royal baby. Maar niets bleek minder waar. De Britse prins William en zijn vrouw Catherine "Kate" Middleton slaan de handen in elkaar met de bekende Britse bioloog en documentairemaker David Attenborough voor de Earthshot Prize. Die prijs bekroont mensen die oplossingen bedenken voor de wereldwijde klimaat- en natuuruitdagingen. 

Prins William sprak met David Attenborough vorig jaar al in Davos, op het Wereld Economisch Forum.

Onherstelbare schade, of we gebruiken onze unieke kracht als mensen om problemen op te lossen

"Of we gaan door met onherstelbare schade aan te richten aan onze planeet, of we gebruiken onze unieke kracht als mensen om te vernieuwen en problemen op te lossen", zegt William. “Mensen kunnen grootse dingen bereiken. De komende tien jaar staan we voor de grootste test ooit, een decennium van actie om onze planeet te redden.” Van 2021 tot 2030 worden jaarlijks vijf winnaars gekozen. Op die manier moeten er aan het einde van het decennium vijftig oplossingen zijn voor de grootste problemen in de wereld. De uitreikingen vinden plaats in verschillende steden over de hele wereld en worden toegekend aan individuen of teams.

In een filmpje met én ingelezen door de iconische stem van Attenborough volgt een oproep om te inspireren. Met de nadruk dat niets onmogelijk is. "We vinden uit, we navigeren, genezen, reizen en demonstreren", zegt Attenborough en hij verwijst naar de enorme - haast onmogelijke - uitdaging in de jaren 60 om een mens op de maan te krijgen. Dat lukte.   

Nietsvermoedend botsen op Meghan Markle

Intussen geniet Williams broer, prins Harry, samen met zijn gezin van een vakantie in Canada. Het koppel wenste iedereen op Instagram een gelukkig nieuwjaar met een overzicht van hun hoogtepunten in 2019 op de tonen van "Clocks" van Coldplay. Daarbij dook een nieuwe foto op van Harry met een warm ingeduffelde Archie in zijn armen, vermoedelijk in Canada. De achtergrond op de foto deed de fans naarstig speuren naar de exacte locatie. 

Prins Harry en echtgenote Meghan Markle blijken alvast in de omgeving van Horth Hill Regional Park, een uitgestrekt natuurpark op Vancouver Island, gewandeld te hebben. Daar werden ze gespot door een jong stel dat... sukkelde met een selfiestick. Iliya Pavlovic en Asymina Kantorowicz probeerden foto's van zichzelf te nemen en bekeken het resultaat toen een vrouw hen benaderde en vroeg of ze kon helpen.

Asymina had niet meteen door dat het om Meghan Markle ging. De hertogin van Sussex vertoefde in het gezelschap van prins Harry, een vriendin en twee honden. Pas toen Asymina de vriendin herkende, actrice Abigail Spencer (Dana Scott uit "Suits"), vielen de puzzelstukjes in elkaar.

Meghan vertelde met de knipoog dat ze beter wilde doen dan de selfiestick. "Maar geen druk, hoor", grapte Harry. Meghan nam uiteindelijk drie foto's (zie hieronder eentje). "We hebben achteraf onze moeders gebeld", aldus het euforische koppel. 

Vakantie op krukken

Prinses Estelle (7) heeft een deel van haar vakantie doorgebracht in het gips. De dochter van de Zweedse kroonprinses Victoria, en tweede in lijn voor de troon, kwam ten val en brak haar been tijdens het skiën in de Alpen. Estelle werd naar het ziekenhuis gebracht voor een röntgenfoto, krukken en een gipsverband. "Voorts maakt ze het goed", geeft het Zweedse hof mee. Het zou kunnen verklaren waarom prins Daniel zonder zijn echtgenote Victoria de uitvaart van Ari Behn bijwoonde. De ex-man van de Noorse prinses Märtha Louise werd vrijdag begraven in Oslo.

(lees voort onder de foto en video)

Kroonprinses Victoria met prins Daniel, prinses Estelle en prins Oscar.
2019 Getty Images

Hieronder ziet u de kroonprinselijke familie skiën vorig jaar:

Harald vraagt om zorg te dragen voor elkaar

Naast kerstboodschappen zijn er ook enkele vorsten die nieuwjaarstoespraken houden. Onder hen de Noorse koning Harald. Er werd druk uitgekeken naar zijn boodschap met de dood van gewezen schoonzoon Ari Behn (47) op kerstdag. Harald moest zelfs zijn toespraak opnieuw opnemen, want normaal wordt de video opgenomen vóór kerst. De koning stond uitgebreid stil bij het plotse overlijden. 

Harald tijdens zijn nieuwjaarsboodschap. (foto: Kongehuset)

Mijn gedachten zijn vanavond bij diegenen die het oude jaar verlaten met een trieste leegte van iemand waar ze gelukkig mee waren

"We worden sterk beïnvloed door de dood van Ari Behn deze kerst. Er is troost in alle goede herinneringen en mooie woorden die zijn overgebracht over de vader van drie van onze lieve kleinkinderen. (...) Soms is het leven moeilijk om dragen. Voor sommigen wordt het zó donker dat niets helpt. Zelfs niet de liefde van hun geliefden. (...) We weten zo weinig over wat er gaat komen. De onzekerheid maakt ons allemaal kwetsbaar. Het beste wat we kunnen doen, is er voor elkaar zijn, elkaar zien, elkaar lieve woorden geven en waar nodig elkaar dragen. Mijn gedachten zijn vanavond bij diegenen die het oude jaar verlaten met een trieste leegte van iemand waar ze gelukkig mee waren."

Harald, die recent ziek was (een virale infectie), zat uitzonderlijk neer voor zijn toespraak die hij rustig en sereen van zijn papieren las. De Noorse kranten waardeerden de openheid van het koningshuis in moeilijke tijden en schreven over een "ontroerende toespraak". De dag nadien gaf de Noorse premier Erna Solberg ook haar nieuwjaarstoespraak. Zij focuste op zelfdoding en geestelijke gezondheidszorg, en betrok daarbij ook de dood van Ari Behn.  

Albert met Charlène, Margrethe snuit neus

Prins Albert van Monaco en de Deense koningin Margrethe spraken ook hun wensen voor 2020 uit. Albert verpakte dit jaar zijn boodschap een tikkeltje anders: voor de kerstboom hield hij een langer praatje, maar de verrassing zat op het einde. Prinses Charlène dook op, hield de arm van haar man vast en wenste in het Engels, mede uit naam van hun kinderen Gabriella en Jacques, iedereen een gelukkig nieuwjaar. Albert sloot af met dezelfde wensen in het Frans en in het Monegaskisch.  

In Denemarken houdt koningin Margrethe zich al jaren aan hetzelfde stramien. Ze schrijft de tekst zelf, leest voor op verschillende aan elkaar geniete papieren (nee, hier geen autocue waarbij de tekst op camera valt af te lezen) en doet alles live op oudejaar om 18 uur. Vlak na haar rede houdt de Koninklijke Wacht op de binnenplaats van paleis Amalienborg in Kopenhagen een eresaluut.

Dat het een livegebeuren is, houdt risico's in, maar de no-nonsensekoningin houdt van een zekere naturel. Dan kan het al eens gebeuren dat je begint te snotteren en zowat halverwege de speech een papieren zakdoek bovenhaalt en snuit. (zie hieronder, op het filmpje tussen minuut 7 en 8)

Det Danske Kongehus

Meest gelezen