Videospeler inladen...

Rudi Vranckx na de Amerikaanse actie tegen Iran: "Het is een gevaarlijke gok"

Conflictjournalist Rudi Vranckx denkt dat de Amerikaanse president Donald Trump zich met de uitschakeling van de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani aan een gevaarlijke gok heeft gewaagd. Hij denkt niet dat Iran snel wraak zal nemen, maar is er zeker van dat Teheran zál reageren. Want aan conflictstof is er in het woelige Midden-Oosten geen gebrek. 

"Je kan zeggen dat dit de eerste zware klap van 2020 is, en ik vrees dat er in de loop van het jaar nog veel zware klappen zullen volgen", zegt Vranckx in "Het Journaal". De toestand in het Midden-Oosten is overigens al sinds enkele maanden aan het escaleren. Een kleine opsomming: de weer aangescherpte VS-sancties tegen Iran, de droneaanval tegen olie-installaties in Saudi-Arabië - vermoedelijk het werk van Jemenitische bondgenoten van Iran -, de incidenten met olietankers in de Perzische Golf, de bestorming van de VS-ambassade in Irak, de Amerikaanse aanvallen tegen sjiitische milities in het grensgebied Irak-Iran.

 Een rechtstreeks conflict met Israël of de VS gaat Iran nooit winnen

Rudi Vranckx

"Soleimani had alle breuklijnen in zijn hand die het Midden-Oosten de voorbije jaren hebben beheerst", zegt Vranckx. Dat Iran zijn dood zal wreken, lijdt volgens hem geen enkele twijfel.

"Iran kan wachten. Ze gaan zich reorganiseren en ze gaan een asymmetrische oorlog voeren. Een rechtstreeks conflict met Israël of de VS gaan ze nooit winnen." Vranckx somt enkele potentiële vuurhaarden op die kunnen ontbranden of helemaal in vuur en vlam kunnen komen te staan: "In Iran gaan ze proberen om hun regime verder onder controle te houden, in Irak dreigt chaos want het is een soort mislukte staat, in Syrië is er nu al een mislukte staat, in Libanon houdt Hezbollah tienduizenden raketten gericht op Israël, vanuit Gaza kan Hamas - bewapend door Soleimani - Israël bestoken, en de echte zwakke onderbuik is Saudi-Arabië, aartsvijand van Iran."

"Je hebt zo veel mogelijke conflictstof. De vraag is voor mij niet óf er gereageerd wordt, maar wanneer en waar." En dat kan volgens Rudi Vranckx nog maanden duren. 

Bekijk het gesprek met Rudi Vranckx in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen