AFP or licensors

Spaanse kiescommissie beveelt afzetting Catalaanse minister-president Quim Torra

De Spaanse kiescommissie heeft de Catalaanse minister-president Quim Torra onbevoegd verklaard als parlementslid en dus ook als minister-president. Torra werd enkele weken geleden door een Catalaanse rechtbank veroordeeld wegens ongehoorzaamheid. De kiescommissie beveelt de afzetting van Torra als regeringsleider, maar het is het Catalaanse parlement dat de afzetting zal moeten uitvoeren.

Op 19 december werd de Catalaanse minister-president Quim Torra, de opvolger van de in 2017 door Madrid afgezette Carles Puigdemont, veroordeeld wegens ongehoorzaamheid. Torra had namelijk geweigerd om tijdens de kiescampagne gele linten van officiële overheidsgebouwen te halen. Die gele linten zijn het symbool voor de Catalaanse gevangenen die toen nog in voorarrest zaten en inmiddels veroordeeld zijn door het Spaanse Hooggerechtshof.

Torra werd veroordeeld wegens ongehoorzaamheid omdat hij weigerde de gele linten - Catalaanse protestsymbolen tegen de vervolging van politieke leiders - van overheidsgebouwen te halen tijdens de kiescampagne.
AFP or licensors

De veroordeling van Torra houdt in dat hij 18 maanden lang geen parlementslid meer mag zijn. De Spaanse kiescommissie heeft nu geoordeeld dat Torra onmiddellijk moet opstappen als parlementslid, ook al is er nog beroep mogelijk tegen zijn veroordeling. De kiescommissie besluit ook dat als Torra geen parlementslid meer is, hij meteen ook moet aftreden als minister-president.

Volgens de kiescommissie moet haar uitspraak uitgevoerd worden, zodra Torra daarvan officieel op de hoogte is gebracht. Het is echter het Catalaanse parlement dat de afzetting moet uitvoeren. En daar hebben de separatistische partijen een meerderheid.

Spanningen lopen op in Catalaanse regering

De uitspraak van de kiescommissie valt op een moment dat er al hoge spanningen zijn binnen de Catalaanse regering. Gisteren raakte bekend dat de links-separatistische ERC gedoogsteun zal geven aan de Spaanse regering in Madrid, in ruil voor een politieke dialoog tussen de Spaanse en Catalaanse regering over de toekomst van Catalonië. De partij van regeringsleider Torra was daar echter niet bij betrokken en voelt zich gepasseerd.

Torra's centrumrechtse Junts per Catalunya is nog altijd de grootste partij in het Catalaanse parlement, gevolgd door de ERC. De twee partijen pleiten beide voor onafhankelijkheid, maar lijken in de weg daarnaar toe een andere strategie te kiezen. JpC kiest voor harde confrontatie met Madrid, van uit ons land aangevuurd door Puigdemont, terwijl de ERC nu duidelijk voor de politieke dialoog heeft gekozen.

Bij de laatste twee nationale verkiezingen scoorde de ERC bovendien beter dan JpC, waardoor de ERC de facto de sterkste partij is in Catalonië. Dat en de mogelijke afzetting van Torra zou er wel eens toe kunnen leiden dat de Catalanen heel snel een nieuw parlement zullen moeten kiezen.

Meest gelezen