Video player inladen...

Donald Trump: "Actie om oorlog te verhinderen, niet om oorlog te beginnen"

De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de Iraanse generaal Qassem Soleimani al jaren geleden had moeten worden uitgeschakeld. Volgens hem plande de Iraanse topgeneraal om vele Amerikanen te doden. Soleimani kwam gisteren om het leven bij een gerichte Amerikaanse raketaanval op een konvooi bij de internationale luchthaven in de Iraakse hoofdstad Bagdad. De VS stuurt zo'n 3.000 extra militairen naar het Midden-Oosten als reactie op de dreiging van vergeldingsacties door Iran.

Onmiddellijk nadat het nieuws van de raketaanval en de dood van Soleimani was bekend geraakt, plaatste president Trump een afbeelding van de Amerikaanse vlag op Twitter, zonder meer. Nu enkele uren later heeft de Amerikaanse commander in chief een uitgebreidere reactie getweet.

"Generaal Qassem Soleimani heeft over de jaren heen duizenden Amerikanen gedood of ernstig verwond. En hij was van plan om er nog meer te doden... Maar hij is gepakt", verantwoordt Trump de Amerikaanse raketaanval.

"Hij (Soleimani, red.) was direct en indirect verantwoordelijk voor de dood van miljoenen mensen, ook van heel veel betogers in Iran zelf die recent gedood zijn. Iran zal het dan wel zelf nooit kunnen toegeven, maar Soleimani was zowel gehaat als gevreesd in het land", aldus Trump. Volgens de Amerikaanse president zijn de Iraniërs zelf dan ook alles behalve zo bedroefd door de dood van de generaal als wat de Iraanse leiders de wereld willen doen geloven.

"We hebben actie ondernomen om een oorlog te verhinderen, niet om een oorlog te beginnen", aldus Trump in een toespraak vanavond. 

"Hij had al jaren geleden uitgeschakeld moeten zijn", stelt Trump. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt dat de uitschakeling van Soleimani bedoeld was om een "dreigende aanval" tegen Amerikanen af te slaan. Pompeo voegt eraan toe dat de Verenigde Staten bereid zijn tot een de-escalatie. Trump heeft wat dat betreft een eerder raadselachtige tweet geplaatst. "Iran heeft nog nooit een oorlog gewonnen, maar heeft nog geen enkele onderhandeling verloren."

Het Iraanse regime noemt de aanval op Soleimani een "daad van internationaal terrorisme" en dreigt met vergeldingsacties. Het Pentagon stuurt als voorzorgsmaatregel zo'n 3.000 extra militairen naar de regio.

Bekijk hier president Trump over de aanval op de Iraanse generaal Soleimani:

Video player inladen...

Bekijk hier onze correspondent in de VS Björn Soenens:

Video player inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen