Video player inladen...

Zoekactie naar vermiste 21-jarige uit Vilvoorde voor enkele dagen stopgezet: "Nu voortzoeken heeft geen zin"

De zoektocht naar de 21-jarige Frederik Vanclooster uit Vilvoorde, die sinds nieuwjaarsnacht is vermist, is voor enkele dagen stopgezet. De voorbije dagen werd er met man en macht gezocht in en rond Vilvoorde. Vandaag heeft de Cel Vermiste Personen voor een tweede keer het kanaal doorzocht met een sonarboot en een duikteam. Volgens Alain Remue van de Cel Vermiste Personen heeft voortzoeken voorlopig geen zin. "Als we morgen terugkomen, zien we exact hetzelfde", aldus Remue. Volgende week wordt er nog een keer gezocht in het kanaal.

De 21-jarige jongeman kwam op nieuwjaarsnacht niet thuis na een feestje in de Kruitfabriek, aan de Steenkaai in Vilvoorde, vlak bij het kanaal. Daar werd hij voor het laatst gezien om 3 uur 's nachts. De Cel Vermiste Personen startte op nieuwjaarsdag met een zoekactie, maar omdat het te mistig was, kon er geen helikopter worden ingezet. Tientallen vrijwilligers gingen wel op pad. 

Gisterochtend werd de zoekactie hervat, onder meer met een helikopter en een sonarboot. Meer dan honderd vrijwilligers hielpen meezoeken, maar sinds de middag werd er enkel nog gezocht op het water. "Mocht Frederik hier in de buurt zijn, dan hadden we hem al gevonden", zei Alain Remue van de Cel Vermiste Personen gisteren. 

"Ik heb het er met de ouders over gehad: naarmate de tijd voorbijgaat, is de kans op een positieve afloop helaas kleiner. Frederik is niet de jongen die zomaar ergens zou achterblijven, dat weten we allemaal. Het blijft maar duren. Dat is heel onheilspellend." 

Rond 16 uur gisterennamiddag werd de zoektocht op het water stopgezet.  De politie heeft gisterenavond alle beelden herbekeken die de sonarboot maakte van de bodem van het kanaal, maar dat leverde niets op. "We hebben in het verleden al gehad dat je 's avonds, op een groot scherm, in alle rust, zegt van tiens, dat hebben we in de loop van de dag blijkbaar niet gezien. Nu is daar niet zoiets uitgesprongen."

Alles opnieuw, zonder resultaat

Vandaag werd er opnieuw gezocht in het kanaal met een duikteam en een scanner. "Opnieuw, alles opnieuw, vanaf de oever, gans de zone", aldus Remue vanmorgen. "Een beeld met frisse ogen herbekijken geeft soms andere indrukken. Het is moeilijk terrein: de bodem ligt vol met vanalles en er zijn veel putten en inzinkingen. In het team zitten er nu ook een paar andere mensen. Dat is alsof je een tekst maakt en leest, als je hem drie keer zelf leest, staat er nog altijd een fout in die je nooit ziet en als je iemand anders laat lezen, vindt die wel een fout." 

Rond 15.30 uur besliste de politie om de zoekactie tijdelijk te stoppen. "We hebben de ganse zone opnieuw gescand en dat heeft één plek opgeleverd die we hebben gecontroleerd. Het bleek een stuk verwrongen metaal te zijn van een autowrak."

"Het heeft geen zin om morgen terug te komen, want dan zien we net hetzelfde. We gaan dus een paar dagen wachten en komen dan terug. Misschien zullen we, als we dinsdag of woensdag terugkomen, wel een ander zicht hebben."

De lokale politie van Vilvoorde zal de komende dagen patrouilleren rond het kanaal en lanceert ook nog een oproep: "als je nog maar iets zou zien langs, aan of in het water, bij de minste twijfel: verwittig 101 en dan sturen we een ploeg om dat te checken".

Vrienden en familie van Frederik komen vanavond samen aan de scoutslokalen in Vilvoorde, om bij elkaar te zijn en elkaar te steunen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen