Wang Zhimin, (links) tijdens een ceremonie met regeringsleider Carrie Lam (rechts op de foto).
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

China vervangt vertegenwoordiger in Hongkong, een teken van groeiend ongenoegen in Peking

De Chinese regering heeft Wang Zhimin, haar verbindingsofficier in Hongkong, ontslagen. Wang was de hoogste vertegenwoordiger van de Volksrepubliek in de autonome regio Hongkong. Zijn vervanging duidt op ongenoegen van Peking tegenover zijn aanpak, maar ook ongeduld inzake het aanhoudende protest in Hongkong.

Wang Zhimin was hoofd van het verbindingskantoor van China in Hongkong, nog altijd een autonome regio. U kan hem vergelijken met een ambassadeur, maar hij was meer dan dat: Wang moest de orders vanuit Peking doorgeven aan de autoriteiten van Hongkong en de situatie in de voormalige Britse kroonkolonie inschatten.

Het was al een tijdje duidelijk dat China het brede volksprotest in Hongkong -dat nu al woedt sinds begin juni- volledig verkeerd heeft ingeschat en Peking schrijft dat wellicht deels toe aan Wang Zhimin. Die wordt nu vervangen door Luo Huining, een gepensioneerde partijsecretaris van  de provincie Shanxi. Het lijkt een beetje een noodoplossing.

Einde niet in zicht

Zeker is dat het volksprotest dat nu al meer dan zes maanden duurt, op de zenuwen begint te werken van de machthebbers in Peking. Dat is sowieso al een krabbenmand van elkaar tegenwerkende clans binnen het communistische regime. In het verleden zwakte het protest in Hongkong na enkele weken of maanden af, maar dit keer is het anders en lijkt niet echt een einde in zicht.

Bovendien wordt het protest nu niet enkel gedragen door jongeren, maar ook door oudere generaties en in alle lagen van de bevolking. Getuige daarvan de grote demonstratie van ongeveer een miljoen mensen enkele dagen geleden. Als je weet dat er iets meer dan zeven miljoen inwoners zijn in Hongkong is dat enorm veel.

Het gaat overigens om meer dan Hongkong. De grote vrees in Peking is dat de eigen bevolking inspiratie zou krijgen in Hongkong. Enkele weken geleden was er al protest in een stad in de provincie Guangdong vlak bij Hongkong, al was dat dan een uiting van ongenoegen op lokaal vlak. Er zijn overigens al wel meer van die lokale protesten in China, ook al halen die dan meestal de media niet. 

Meest gelezen