Videospeler inladen...

Eerste geëvacueerden van Australisch kuststadje Mallacoota na zeetocht aangekomen in Melbourne

In Australië zijn de eerste mensen van het kuststadje Mallacoota aangekomen per boot in Melbourne, na een zeetocht van bijna 20 uur. Ze moesten vier dagen geleden naar het strand vluchten voor de bosbranden en ze konden geen kant meer uit. De apocalyptische beelden gingen rond kerst de wereld rond.

Met meer dan 4.000 zaten ze vast op het strand, omsingeld door bosbranden. Het was middag, maar het leek nacht door de onheilspellende rook-met-rode-gloed die alles verduisterde. Door die rook was het ook moeilijk om de mensen daar met helikopters weg te halen. Uiteindelijk moest de marine komen helpen.

 
De eerste 58 geëvacueerden, twee honden en een kat zijn weer aan land gebracht, bij Melbourne. Vanuit de haven van Hastings werden ze met bussen weggebracht naar een congrescentrum dat is omgevormd tot opvangcentrum waar naast drank en voedsel ook medische hulp is voorzien.

De lokale nieuwszender Nine News heeft beelden van geëmotioneerde geëvacueerden die herenigd worden met hun familie in Melbourne. 
(Lees verder onder de video.)

Het reddingschip maakt rechtsomkeer om nog meer mensen op te halen.  Later vandaag zal nog een groter schip aankomen in Melbourne met zo'n 1.000 geëvacueerden.

Mensen die blijven, zetten vuilnisbak buiten

De bosbranden in het zuiden en het zuidoosten van Australië woeden intussen in alle hevigheid voort. De regering heeft 3.000 reservisten opgeroepen voor de bestrijding. Dat zijn soldaten die na hun legerdienst ter beschikking blijven voor noodsituaties. Het is de grootste oproep van reservisten ooit in Australië.

Vandaag worden er alweer temperaturen verwacht van méér dan 40 graden. De droogte en wind wakkeren de brandhaarden aan. De noodtoestand in New South Wales is dit seizoen voor de derde keer afgekondigd.

Er is ook een nieuw systeem via sociale media in gang gezet voor mensen die niet willen vluchten en hun woning willen beschermen, zegt Eveline Masco vanuit Australië op Radio 1.  "Zij zetten best hun vuilnisbak buiten. Als de brandweer in de buurt is, weet die meteen dat er nog mensen thuis zijn." Sinds september zijn al zeker 23 mensen om het leven gekomen door de bosbranden.

Herbeluister hier het gesprek met Eveline Masco over de noodtoestand in "De ochtend" op Radio 1:

© The New York Times

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen