AFP or licensors

Mesaanval nabij Parijs wordt beschouwd als een terroristische daad

Het onderzoek naar de mesaanval gisteren in Villejuif, een voorstad ten zuiden van Parijs, is overgenomen door het Franse antiterreurparket. De dader, een jongeman van 22 met psychische problemen, had zich enkele jaren geleden bekeerd tot de islam en zou geradicaliseerd zijn. Bij de aanval vielen één dode en twee gewonden. 

De dader viel omstaanders aan met een mes in een park. Twee mensen raakten gewond, één slachtoffer overleed. Vervolgens werd de man doodgeschoten door de politie. 

Hij had zware psychische problemen en stond niet op een lijst van geradicaliseerden, zo was gisteren gezegd door de politie, die zich voorts niet uitsprak over mogelijke motieven. Het antitereurparket gaat ervan uit dat de dader wel degelijk geradicaliseerd was en dat er dus sprake is van een terreurdaad. 

De man bekeerde zich enkele jaren geleden tot de islam. Voor hij overging tot de aanval riep hij "Allahu akbar" ("Allah is groot"), zo is vandaag ook bekendgemaakt. Hij spaarde een eerste voorbijganger omdat die gezegd had moslim te zijn en een gebed kon opzeggen. In zijn rugzak ten slotte zouden "salafistische geschriften" gevonden zijn.

Meest gelezen