Video player inladen...

Nu al 60 doden bij overstromingen in Indonesische hoofdstad en honderdduizenden mensen op de vlucht

In en rond de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn nu al 60 lichamen van slachtoffers van overstromingen gevonden. Honderdduizenden mensen zijn uit hun huizen moeten vertrekken. Bovendien wordt er nog meer regen verwacht en zinkt de stad stilaan weg in zee. 

De voorbije weken worden de omgeving van Jakarta en het westen van het eiland Java geteisterd door hevige regenval. Het zou gaan om de zwaarste regen sinds het begin van de metingen door de Nederlandse kolonisator in 1866. In de buurt van Jakarta stromen een aantal grote rivieren in zee en die zijn sinds nieuwjaarsdag  buiten hun oevers getreden.

(Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Grote delen van Jakarta en voorsteden zoals Bogor zijn onder water gelopen. Op sommige plaatsen steeg het waterpeil met drie tot vier meter en in een aantal plaatsen was dat zelfs zes meter. In totaal zijn nu al zeker 60 lichamen van slachtoffers geborgen. De meeste doden zijn verdronken of vielen door elektrocutie of door aardverschuivingen.

Meer dan 300.000 mensen zouden hun ondergelopen woningen verlaten hebben en de opvang van die mensen verloopt erg moeizaam en chaotisch. Het gaat meestal om mensen uit arme en lager geleden gebieden die wel vaker onder water staan. Doorgaans worden die opgevangen door familie, maar die familieleden zijn nu zelf in nood.

Er zijn systemen om overtollig water af te voeren, maar volgens Indonesische media zouden slechts 10 procent van de pompen werken door slecht onderhoud of defecten. 

Jakarta zinkt weg in zee

In Jakarta en de wijde omgeving wonen ongeveer 30 miljoen mensen. De streek is erg laag gelegen en wordt doorsneden door rivieren. Bovendien zinkt Jakarta langzaam in zee, onder meer omdat er te veel grondwater wordt opgepompt als drinkwater en de ondergrond instabiel is. 

Dat leidt regelmatig tot overstromingen, maar dit keer gaat het om de ergste watersnood sinds 2013. Toen vielen er 57 doden en werd zware schade aangericht aan huizen en infrastructuur. 

Er is een plan om via grote dammen Jakarta en omgeving te beveiligen tegen het water, maar dat kost het arme land erg veel en die werken verlopen erg traag. Overigens zal ook die "Grote Garuda" -genoemd naar de mythische vogel van de hindoegod Vishnu en een nationaal symbool van Indonesië- niet kunnen verhinderen dat laaggelegen delen van Jakarta aan de zee prijs gegeven zullen worden.

Vorig jaar heeft president Joko Widodo aangekondigd dat er een nieuwe hoofdstad zal worden gebouwd op het eiland Borneo. Over tien jaar zou de administratieve hoofdstad naar Borneo moeten verhuizen, maar het is niet de bedoeling dat alle 30 miljoen inwoners van Jakarta mee vertrekken. Veel van die mensen zullen hoe dan ook hervestigd moeten worden op hoger gelegen gebieden in de buurt van Jakarta. 

Meest gelezen