Avalon.red. All rights reserved.

De Queen poseert opnieuw met de drie troonopvolgers en opnieuw mét handtas: waarom lost ze die niet?

De Britse koningin Elizabeth (93) heeft 2020 ingezet met een gloednieuw portret van zichzelf met de drie troonopvolgers: de prins van Wales (Charles, 71), de hertog van Cambridge (William, 37) en prins George (6). Met kerst dook het viertal al op een foto op bij de bereiding van kerstpudding. Ook nu weer fascineert op sociale media de handtas van de Queen mateloos. Ze lijkt het accessoire nooit te lossen. Waarom eigenlijk?  

Dit is de foto genomen door Ranald Mackechnie in de - toepasselijke - Troonzaal op Buckingham Palace en toont vier generaties:

The Royal Family

Net als bij de kerstfoto in de geïmproviseerde "keuken" poseert de Queen met zwarte handtas om de arm, in eigen "huis" zowaar, en dat spreekt tot de verbeelding. De kranige koningin sleurt het kleinood werkelijk haast overal mee. 

Avalon.red. All rights reserved.

Wat zit er eigenlijk aan kostbaars in de handtas en wat is er zo speciaal aan? De tas typeert vooral de Queen als immer praktisch denkende vrouw. We zetten enkele weetjes op een rij:

  • Elizabeth zweert bij het Britse luxemerk Launer. Ze zou 200 handgemaakte exemplaren in haar bezit hebben. Telkens met langwerpige riemen om het tijdens haar vele bezoeken en ontvangsten mogelijk te maken handen te schudden. 
  • Wat zit er standaard in? Volgens biografen en royaltywatchers pepermunt, haar leesbril, een biljet van 5 of 10 pond, een draagbare haak, lippenstift en een spiegeltje. De Queen doet haar make-up zelf. Ze heeft geen vaste schminker of schminkster. Behalve dan voor haar jaarlijkse kersttoespraak op televisie. Dan komt professionele hulp Marilyn Widdess langs op de dag van de opname. Het met precisie gevouwen geldbiljet dient om in de schaal te leggen tijdens de kerkdienst op zondag. Het haakje gebruikt ze om haar handtas discreet onder tafels te hangen.

    Elizabeth draagt ook vaak witte of donkere handschoenen. Belanden die in de handtas? Nee, die worden zorgvuldig bijgehouden door de ladies-in-waiting of haar persoonlijke assistentes. Zij voorzien eveneens reservepanty's en vochtige doekjes (zodat de koningin zich kan opfrissen bij pakweg tropisch weer).
  • Andere kenners beweren dat er een paar persoonlijke attributen in de handtas zitten, zoals miniatuurbeeldjes van haar grote passies - honden en paarden - alsook privéfoto's. Meer bepaald eentje van zoon prins Andrew toen hij veilig terugkeerde van de Falklandoorlog in 1982. 
  • De handtas is ook een handig communicatiemiddel blijkbaar. De Queen geeft er signalen mee aan personeel in de buurt. Als Elizabeth de tas op tafel zet bij een diner wil ze graag afronden, met andere woorden "gered" worden. Wil ze in gesprek blijven met iemand? Dan legt ze het accessoire neer op de grond.

(lees voort onder foto)

Getty Images

Het vorige portret van de Queen met troonopvolgers dateert van 2016 en kwam er ter gelegenheid van de Queens 90e verjaardag. Die foto (zie hieronder) belandde ook op een postzegel. Toen stond George in korte broek op een stapel boeken om met een kwinkslag het hoogteverschil te overbruggen. Op de nieuwe foto wordt het prinsje (in lang geruite broek) subtiel geholpen via de trede van een trap. 

The Royal Family

Meest gelezen