Video player inladen...

Sofie Lenaerts, gezicht van "Kijk uit", bedwingt als eerste Belgische mythische "7 toppen": "Enorme emoties op de top"

Voor bergbeklimster Sofie Lenaerts, ook politie-inspecteur en gezicht van het verkeersprogramma "Kijk uit" op Eén, is een droom uitgekomen. Gisteravond laat stond ze op de top van Mount Vinson, de hoogste berg van Antarctica. Daarmee heeft ze in ruim 10 jaar tijd de mythische "seven summits" beklommen, de hoogste bergtoppen van elk continent. En dat deed ze bovendien als eerste vrouw in de Benelux.

Mount Vinson op Antarctica. Dat was de laatste bergtop die de 44-jarige Sofie Lenaerts uit Kampenhout van haar lijstje moest schrappen. Niet de hoogste met zijn 4.892 meter, en ook niet de moeilijkste om te beklimmen, maar de afgelegen ligging en de koude maken het natuurlijk allesbehalve evident. Op 30 december begonnen Lenaerts en het team aan de klim. Gisteravond laat bereikten ze de top.

Op de top was er zon en viel de wind weg, het was ongelofelijk mooi

Momenteel is Lenaerts nog op de berg, bezig aan de afdaling naar het basiskamp. Maar we konden haar toch even bellen via de satelliettelefoon. "We hebben in totaal 11 uur gedaan over de klim naar de top, in temperaturen tussen de min 30 en de min 40", vertelt ze. "Er was ook weinig zicht. Maar op de top was er zon en viel de wind weg, dus het was ongelofelijk mooi om toch van de top te kunnen genieten."

Gevaarlijk was de beklimming niet, zegt ze. "Enkel aan de top zelf, "the ridge", is het redelijk steil met enkele rotsige passages. Daar is het even oppassen en geconcentreerd zijn. Maar eens op de top was het perfect en hebben de traantjes gevloeid."

Lees voort onder de Facebookpost:.

"Momenteel zijn we ons vooral zorgen aan het maken om veilig terug beneden te geraken. Ze voorspellen stormachtige dagen, met windsnelheden tot 100 km per uur. Hier zitten we nu aan 50 tot 70 km per uur. Ik heb nog geen tijd gehad om het echt te laten bezinken."

Lenaerts is nu de eerste vrouw in de Benelux die kan zeggen dat ze de hoogste bergtop van elk continent heeft beklommen. Hoe is die uitdaging tot stand gekomen? "Ik ben 10 jaar geleden begonnen met de Elbroes in Rusland (de hoogste bergtop van Europa), stelselmatig zijn de bergen erbij gekomen."

Het is een mix van emoties, blijdschap maar ook teleurstelling omdat het is afgelopen

"In 2016 heb ik de Everest beklommen. Pas toen heb ik beslist om de "zeven toppen" voort af te werken. En gisteren is die droom uitgekomen. Op de top waren er enorme emoties. Een mix van blijdschap maar ook teleurstelling, want het was zo’n mooie reis door de wereld en die is nu afgelopen."

Liggen er nieuwe uitdagingen in het verschiet? "De bergen zijn onze passie, zonder kunnen we niet. Dus uiteraard komen er nieuwe uitdagingen", zegt ze.

"Seven summits"

Van de "seven summits" bestaan afwijkende lijstjes. Dit zijn de bergtoppen die Sofie Lenaerts beklommen heeft:

  1.  Elbroes, 5.642 meter, Europa (2009)
  2. Aconcagua, 6.962 meter, Zuid-Amerika (2010)
  3. Denali (McKinley), 6.194 meter, Noord-Amerika (2012)
  4. Mount Everest, 8.848 meter, Azië (2016)
  5. Carstensz Pyramid, 4.884 meter, Oceanië (2017)
  6. Kilimanjaro, 5.895 meter, Afrika (2018)
  7. Mount Vinson, 4.892 meter, Antarctica (2019)

Ons magazine "Karrewiet" ging langs bij Lenaerts tijdens de voorbereiding voor haar reis. Bekijk hieronder dat verslag:

Video player inladen...

Meest gelezen